#RövidÉsHasznos / Őszi veszélyek, amik a kutyáinkra leselkednek!

„Itt van az ősz, itt van újra” és vele együtt megérkeztek a kutyáinkra leselkedő őszi veszélyek is. Ahogyan a rovat címe is mutatja, röviden és tömören összeszedtük nektek milyen rizikós dolgokra érdemes kellő figyelmet fordítani ebben a színes, változásokkal teli csodás évszakban.

Lehullott falevelek

Megfelelő rejtekhely a kullancsok számára. Csapadékos időben a nedvesség megreked a levélkupacban, ami miatt hajlamos összepenészedni. Így célszerű odafigyelni, hogy a kutyánk a lehullott faleveleket ne nyalogassa vagy vegye a szájába. A levélkupac nemcsak a kullancsok, de gombák, tüskék, vagy akár üvegdarabkák rejtekhelye is lehet. Emiatt is fokozott figyelmet igényel, ha vastag levéltakaróval borított helyen sétáltatunk.

Termések

Ősszel egyes fák nemcsak a leveleiket hullajtják el, hanem a terméseiket is. A parkokban sokszor szoktam látni, hogy egyes gazdik makkot vagy gesztenyét dobálnak a kutyáiknak labda gyanánt, én azonban óva intenék ettől mindenkit. A fulladásveszélyen túl, ezen termések elfogyasztása súlyos mérgezést is okozhat.

Virágfélék

 A szépségük mellett, néhány ősszel virágzó növény is tartogathat számunkra nem várt veszélyeket. Ilyen például az őszirózsafélék családjába tartozó krizantém, és a kikericsfélék családjába tartozó őszi kikerics.

Szőlő

Nagyon megosztó téma, hiszen sokan állítják, hogy a kutyáik évek óta legelik a szőlőt és semmi bajuk, némelyik kutyának pedig már akár pár szem elfogyasztása után súlyos tünetei lesznek. Mivel gyakran hangoztatom, hogy a kockázatminimalizálásban hiszek, szerintem nem lesz meglepő, hogy én a szőlőt is a súlyosan mérgező dolgok listájára tettem és a fogyasztását kutyák részére egyáltalán nem ajánlom.

Gomba

Az őszi esőzések rendkívül kedvezően hatnak a gombák növekedésére. Bár nem minden gomba mérgező, vannak köztük erősen mérgező fajták is. Célszerű arra törekedni, hogy a kutyáink semmiképpen se egyenek fel bizonytalan eredetű gombákat a kertben vagy akár a természetben. A lenyelt gomba fajtájától függően az elfogyasztásuk változatos súlyos problémákat okozhat, az emésztőrendszeri és idegrendszeri tünetektől a maradandó szervi károsodáson át egészen a halálig.

Dió

Az őszi időjárás rendkívül kedvezően hat a penészgombák szaporodására, így ebben az időben fokozottan megnő a gombák által termelt mikotoxinok száma is. A méltán híres úgynevezett „diómérgezés” esetében ugyanis igazából nem maga a dió mérgező, hanem a lehullott penészes dióban felhalmozódó mikotoxinok okozzák az igazi problémát. (Ebből következik tehát, hogy a mérgezést nem csak a földön heverő „fekete dió” megdézsmálása okozhatja. Jelentkezhet továbbá romlott táp, erjedő gyümölcsök, penészes komposzt elfogyasztását követően is. Így ezekre is fokozottan érdemes odafigyelni.)

Így, hogy tisztában vagyunk ezekkel a veszélyekkel, körültekintőbben vethetjük bele magunkat az őszi időszakba, ez által könnyebben megelőzhetjük a bajt.