A minden centet megérő négylábúak – De miért költünk rájuk ennyit?

Jártatok már úgy a boltban, hogy néztetek egy aranyos kutyajátékot és azon gondolkoztatok, mennyire örülne ennek otthon a négylábú? Főleg, mivel egyébként is „pont most ment tönkre a kedvence, na meg olyan jól viselkedett az állatorvosnál, megérdemli”. Na és elgondolkoztatok már ennek az abszurditásán is?

Velem elég sokszor előfordul – erre pedig rendkívül egyszerű bizonyíték lett a három hatalmas, kutyakiegészítőkkel, játékokkal és mindenféle kutyás cuccal tele doboz a kutyusom, Maki nevével ellátva, amiket az egy hónappal ezelőtti költözéskor át kellett hoznunk az új lakásba. Mindezt pedig viszonylag kevés, körülbelül két év alatt sikerült összehalmozni, hiszen Maki is ennyi ideje csöppent bele az életünkbe. Jöttek is hamar a kérdések: miért van szüksége egy kutyának ennyi cuccra, na és miért is vásároltam neki ennyit? Itt az ideje tehát körüljárni a témát, hogy mi is bújik meg az egyébként sok szempontból káros, mértéktelen vásárlások mögött.

A négylábúak „pénzelik” az egyik legjövedelmezőbb iparágat

Ma kutyásként nem igazán tudod úgy pörgetni a telefonodon a közösségi média oldalakat, hogy ne ugrana fel folyamatosan valamilyen hirdetés, hogy hol is tudod beszerezni a legújabb kiegészítőt négylábú kedvencednek. Az iparág dübörög – az olcsó, tucatholmiktól kezdve a luxustermékig ma már bármit meg tudsz vásárolni kedvencednek. A kínálat pedig hasonlít a mindenki által ismert fast fashion vonalhoz, vagyis kutyusainknak is folyamatosan be tudjuk szerezni a legújabb, szezonális, de akár a hétről hétre változó trendek alapján kijövő darabokat. Természetesen ezt is könnyen meg tudjuk magyarázni magunknak mondván, ha nekünk van, akkor nekik is jár a karácsonyi, az őszi, a tavaszi és a nyaralásra külön vásárolt, egyedi szett vagy ajándék.

Nem véletlen, hogy a globális kisállatpiac értéke eléri ma a 261 milliárd dollárt, miközben a kis kedvenceknek szánt kiegészítők piaca az előrejelzések szerint 2021 és 2025 között várhatóan 9,2 milliárddal is növekedhet. A piacra pedig látszólag az infláció vagy a nehéz gazdasági helyzet sincs hatással: a statisztikák azt mutatják, hogy a gazdik nem költenek kevesebbet kedvenceikre, szó szerint bármi áron igyekeznek ugyanazt az életminőséget biztosítani számukra. Sőt, a legtöbb kutatás azt igazolja, hogy a kis kedvencet tartók hajlandóak saját maguknál is több pénzt költeni négylábújukra, de akár a szórakozásról, saját igényeikről is hajlandóak lemondani, hogy abból a pénzből kedvenceiket kényeztethessék.

De hogyan is történt, hogy a külső körülmények, de még a saját szükségleteink kielégítéséről való lemondás sem állít meg minket abban, hogy kutyáinkra pénzt költsünk? A válasz tömören: mert szeretjük őket.

„Na erre mondj nemet!”

Szeretem, tehát megérdemli

A legtöbb esetben én is azzal a nagyon klasszikus, de mégis hatalmas löketet adó indokkal veszek valamit Makinak, hogy megérdemli, olyan ügyes kutya, annyira szeretem. Aztán fél óra múlva már haza is értem a századik labdával vagy plüssjátékkal és örülök, mert önmagát nem meghazudtolva, igazi spitzként hatalmas lelkesedéssel veti rá magát az új játékra. Majd ránézek a sarokban lévő hatalmas ládára, amiből már kifolynak a korábbi szerzemények és a legtöbbet már elő se vette három hónapja, hiszen ennyi játékkal még egy örökmozgó kutya sem képes játszani.

Aztán hamar el is felejtem, hiszen az esti sétánál már fontosabb dolgokon kell gondolkoznom: melyik szettet vegye fel ma (hiszen egy nyakörv, hám és póráz nem elég a háznál), én melyik kutyás táskámmal induljak útnak, na és vegyünk-e fel valamilyen közös kiegészítőt? Igen, tőlem sem véletlen kérdezik a barátaim folyton, hogy na már megint mit kapott Maki és mennyit is költök a kutyámra. A válasz egyébként mindig ugyanaz részemről: számomra örömet okoz, ha őt boldoggá tehetem. Valójában ezzel teszem magamat is boldoggá…

Az állandó jelleggel, négylábúinkra költött fillérek mögött a szeretet és gondoskodás az egyik legkézenfekvőbb indok. A kutyusok a családtagjaink, a legjobb barátaink, az állandó társaink, akik az életünk szinte minden percében mellettünk vannak. A spórolás pedig elég érzéketlennek és ridegnek tűnik, ha az egyik szerettünk szükségleteiről van szó. Arról nem is beszélve, hogy olyanra költeni, akit szeretünk, a gondolatainkban elég könnyen indokolható kiadás.

A másik nagyon fontos, a háttérben megbújó indok, hogy mára a felelősségteljes, tudatos kutyatartás társadalmi szinten egyre inkább utat tör magának (bár sajnos még mindig nem eléggé), a kutyák jóléte, a kutya-ember kapcsolat minősége egyre fontosabbá válik. A négylábúak megfelelő körülményeinek megteremtése, a magasabb életminőség biztosítása az életünk részévé vált, így igyekszünk nekik mindenből a lehető legjobbat garantálni. 

Én boldog vagyok ettől, na és a kutyusom?

Michael White 2021-es tanulmánya pedig hivatalosan is igazolta korábbi, gyengének hangzó mentegetőzésem:

A kutatás ugyanis kimutatta, hogy a kis kedvencekre való pénzköltés valóban elősegíti a boldogságot.

Az első általuk végzett teszt során például feltárták, hogy azok a gazdik, akiket véletlenszerűen arra utasítottak, hogy emlékezzenek vissza arra az alkalomra, amikor pénzt költöttek kedvencükre, nagyobb boldogságról számoltak be, mint azok, akik saját maguk vagy egy másik személy érdekében tették ugyanezt. Hasonlóképp történt egy másik teszt során: azok a gazdik, akiket arra választottak ki, hogy 5 dollárt költsenek a háziállatukra, nagyobb boldogságról számoltak be, mint azok, akiknek saját magukra vagy egy másik személyre kellett fordítani ezt az összeget.

A kutyusainkra való költés tehát nem csak egy pillanatnyi jó hangulatot eredményez. A jólétük biztosítása, egy szerettünk biztonsága a boldogságérzetünk egyik fő mozgatórugója is lehet. Ezeket pedig a vásárlásokkal könnyen ki tudjuk mutatni – legalábbis úgy érezzük, hogy így meg tudjuk teremteni.

A kutyáink azonban ennek ellenére valószínűleg nem a kapott tárgyaknak örülnek: a velük való foglalkozás, a közösen eltöltött minőségi idő az igazi ajándék számukra. A boldogságuk, kényelmük és biztonságuk megteremtése pedig nem a pénztárcánk tartalmának folytonos csökkenésén múlik.

De azért folytatódhat a pénzköltés? Boldog gazdi egyenlő a boldog kutyával?

A képlet nem ennyire egyszerű: a kedvenceinknek ártani biztos nem tudunk, ha elkényeztetjük őket, azonban a tudatosságra, a felelős gondolkodásra jobban ügyelni kell. Hiába ugyanis a kutyánk öröme és a saját boldogságunk, a mértéktelen vásárlás és fogyasztás ebben az esetben is számos negatív hatással jár.

A mérték egy fontos szó

„Nekem nem szóltak a következményekről!'”

Bár Makival mindketten biztosan örülünk pár percig az újonnan beszerzett tárgynak, de a saját pénztárcánk, a halmozás legyőzése és a környezetünk védelme érdekében sem célszerű mindig a vásárlás mellett dönteni. Zárásként íme néhány tanács, amit érdemes lehet átgondolni:

  1. Fókuszáljunk a lényeges dolgokra! Minden hónap elején érdemes összegyűjteni a várható, a kutyánk szempontjából fontosabb költségeinket (állatorvos, állatgyógyászati készítmények, kozmetika stb.), majd ezt mérlegelve dönteni a további vásárlásokról.
  2. Tényleg cuki, de ezért nem érdemelheti meg mindig! Bár nehéz nekik ellenállni, de érdemes találnunk egy egyensúlyt, hogy milyen gyakran veszünk számukra kevésbé nélkülözhetetlen tárgyakat, ajándékokat, inkább kerüljük a felesleges pénzköltést.
  3. A minőségen legyen a hangsúly! Igyekezzünk inkább megadni számukra az egészségük megőrzése érdekében fontos minőségi eledelt, fekhelyet vagy fordítsunk összegeket a fejlesztésükre (tréning, logikai játékok stb.).
  4. Ökológiai lábnyom mindenek előtt! Próbáljunk meg nem messziről beimportált, „ki tudja honnan származó” kacatokat rendelni az internetről, hanem forduljunk inkább hazai márkákhoz, akik akár a saját két kezükkel készítik el kutyusunk legújabb szettjeit, játékait, táljait stb. Támogassuk őket az előrehaladásban!
  5. Nem minden kutyának van ilyen élete! Sajnos még mindig gyerekcipőben van sok helyen a felelős kutyatartás, így akár a kedvencünk használt, de jó állapotú dolgait (például a kinőtt hám és póráz) vagy a feleslegesen rájuk költött összegeket adhatjuk a kevésbé szerencsés kutyusoknak is. (Ehhez mindenképp olvassátok el ezt a cikkünket arról, hogyan segíthetünk a menhelyeknek!)

Tetszett a bejegyzés? Kövess minket Instán vagy Facebookon! Köszönjük!

Bogi és Maki