Valóban hasznosak a ma divatos tápösszetevők a kutyáknak?

Amikor először megláttam, hogy egy kutyatáp összetevői között olyan szavak szerepelnek, mint „spirulina”, „zöldkagyló” vagy „csicseriborsó”, bevallom, picit megvontam a szemöldököm. Az első gondolatom az volt, hogy “na íme egy újabb hangzatos marketingfogás. De akkor még tök más szinten voltak az ezirányú ismereteim. 

Nem lenne elég a jó öreg hús annak az ebnek? – gondoltam volna annak idején. Röviden a válasz: nem. Hosszan pedig nézzük az alábbi kifejtést. DE még mielőtt ezt leírom szeretném leszögezni, hogy se nem állatorvos, se dietetikus nem vagyok. Viszont lelkiismeretesen utánajártam a témának.

Kezdjük az elején: A kutya nem farkas. És emiatt sem csak hús kell neki.

Kétségtelen, hogy a kutyák ősei a vadonban főként húsból, belsőségekből, némi növényi maradványból éltek. De ne felejtsük el: a háziasítás több tízezer éve lezajlott! A kutya az ember mellett fejlődött, és részben az emberi táplálékmaradékokhoz alkalmazkodott.

Egy 2013-as genetikai tanulmány szerint a kutyák emésztőrendszere több olyan gént is kifejlesztett, amely lehetővé teszi számukra a keményítőtartalmú növényi ételek lebontását – amit a farkasok nem tudnak ilyen hatékonyan hasznosítani.* Ez azt jelenti, hogy a kutya étrendjében nemcsak a hús, hanem bizonyos növényi eredetű tápanyagok is kulcsfontosságúak lettek.

Na de nézzük sorba a górcső alá helyezett táplálék összetevőket, amikkel mostanában előszeretettel “flexel” egy-egy nagyobb márka.

Berlin és az ő Carnilove tálja

  1. Spirulina

A spirulina nem más, mint egy apró kék-zöld alga, amely valóságos tápanyagbomba.

Miért jó a kutyának?

  • Erősíti az immunrendszert (tele van antioxidánsokkal)
  • Javítja az emésztést
  • Segít a gyulladásos folyamatok csökkentésében
  • Természetes fehérjeforrás is (akár 60%-os fehérjetartalommal!)

Nem véletlen tehát, hogy a minőségi tápok között – például a Berlin által is fogyasztott Carnilove receptúráiban – is helyet kapott ez az összetevő.

  1. Zöldkagyló

A zöldkagyló gazdag glükozaminban és kondroitinban, amelyek nélkülözhetetlenek az ízületek egészségéhez. Különösen fontos ez a nagytestű kutyáknál, idősödő ebeknél, vagy azoknál, akik igazán túlmozgásosak (border gazdik, itt vagytok? 🙂 ).

A zöldkagyló rendszeres fogyasztása:

  • Támogatja az ízületek rugalmasságát
  • Csökkentheti az ízületi gyulladások kialakulásának esélyét
  • Segítheti a gyorsabb regenerációt sérülések után
  1. Tök, csicseriborsó, borsó

Sokan ódzkodnak a növényi összetevőktől, pedig megfelelő arányban ezek is aranyat érhetnek.

  • A tök rosttartalma kiválóan segíti az emésztést, támogatja a bélflóra egyensúlyát.
  • A borsó és a csicseriborsó könnyen emészthető növényi fehérjeforrások, tele vitaminokkal (pl. B-vitaminok) és ásványi anyagokkal (pl. vas, magnézium).
  1. Alma

Az alma természetes forrása a rostoknak, antioxidánsoknak és C-vitaminnak.

Kiválóan támogatja az emésztőrendszert, segít a széklet szabályozásában és erősíti az immunrendszert is. Berlin amúgy önmagában is imád almát rágcsálni, és mennyivel egészségesebb nasi ez, mintha mondjuk agyoncuccozott kisbolti méregdrága rágcsával tömném.

  1. Lenmag

A lenmag Omega-3 zsírsavakban gazdag, így hát rendszeres fogyasztásával a kutya bundája fényesebb, a bőre pedig ellenállóbb lesz.

  1. Sörélesztő

A sörélesztő kiváló B-vitamin-forrás, amely támogatja:

  • Az idegrendszer egészségét
  • A bőr- és szőrzet állapotát
  • Az immunrendszer optimális működését
  1. Tengeri alga

A tengeri alga rendkívül gazdag jódban, ami az anyagcseréhez elengedhetetlen. Emellett egyes algafajták segíthetnek a fogkőképződés csökkentésében is, ez pedig minden kutyának (és gazdi pénztárcának) egy különösen jó hír!

Milyen tehát a jó kutyatáp? 

SZERINTEM.

Egy modern, tudatos kutyatáp nem csupán egy fehérjebomba. A jól összeállított receptúrák – például a Carnilove True Fresh termékcsalád darabjai – friss húsból készülnek, természetes kiegészítőkkel, hozzáadott cukor, színezékek és mesterséges adalékok nélkül.

A cél az etetésben tehát nemcsak az, hogy Fifi mindig jókedvűen rohanjon a tálkához, hanem az is, hogy:

  • hosszú, egészséges életet éljen
  • jó legyen az emésztése
  • fényes legyen a bundája
  • rugalmasak maradjanak az ízületei
  • erős legyen az immunrendszere

Ezekhez pedig bizony jól jönnek ezek a fancy “extrák”, amikről ez a cikk is íródott.

Jó EBészséget kívánunk mindenkinek! 

A bejegyzést a kutyák természetes igényeire szabott Carnilove kutyaeledel támogatta.


Tetszett a bejegyzés? Kövess minket InstánFacebook-on vagy TikTok-on! Köszönjük! 

Anna, Floppy és Berlin

*Axelsson, E., Ratnakumar, A., Arendt, M.-L., Maqbool, K., Webster, M. T., Perloski, M., … & Lindblad-Toh, K. (2013). The genomic signature of dog domestication reveals adaptation to a starch-rich diet. Nature, 495(7441), 360–364.

DOI: 10.1038/nature11837 

Ebben a tanulmányban a kutatók összehasonlították a kutyák és a farkasok teljes genomját, és megállapították, hogy a kutyák génjei jelentős alkalmazkodást mutatnak a keményítőben gazdag étrendhez. Ez az adaptáció valószínűleg kulcsszerepet játszott a kutyák háziasításában, mivel lehetővé tette számukra, hogy jobban hasznosítsák az emberi települések környékén elérhető növényi eredetű táplálékokat.