Így takaríts a kutyád után!

Lakásban tartani az ebeket tök jó móka. Mindig van, aki örül nekünk reggel, még ha kócosan, nyúzottan, netán full másnaposan is kelünk fel. Viszont egy dolgot megtanultam a lakásban kutyatartásról: lehetetlen azt a tisztaságot megtartanunk, mint azelőtt. Vagy mégsem?

Íme néhány pro tipp, ami az évek során tökéletesen bevált nálam – és idén is előszeretettel alkalmazom őket, főleg mivel végre beköltöztünk az ebekkel új, saját otthonunkba. (Éljen-éljen!)

Le a saras mancsokkal!

Tavasz van, egyszer esik, máskor fúj, harmadszor pedig nem győzzük lekapkodni magunkról a göncöket. Nos, idén úgy tűnik, az egyes számú időjárási jelenség dívik hazánkban, úgyhogy igencsak sarkalatos pont a mancsok tisztán tartása.

Eső ide vagy oda: az ebeknek kell a napi séta. Többször is. Floppy ugyan legszívesebben az egész napot ilyenkor bent töltené „ágyban párnák közt”, de ezt nem hagyom neki persze. Így aztán a következő teendőkhöz folyamodok séta előtt:

Kikészítek a bejárati ajtóhoz egy tálkában kutyasamponos vizet, és egy törölközőt, amit nem sajnálok feláldozni a tisztaság oltárán. Mikor megjövünk, az uraságok praclijait gyengéden belehelyezem a vízbe, majd kezdődhet a sikamika. Végén persze szárazra törlöm a lábacskákat.

Floppy általában nyugodtan tűri ezt a procedúrát. Berlin pedig – miközben kűzdök az óriási oroszlán mancsokkal – lerágja a karomról az órám.

Dehát mit lehet tenni: valamit valamiért.

Konzekvencia: ne hordjá’ puccos órát.

A jó porszívó a legjobb barátod.

Nincs mese, be kell ruházni egy jó porszívóba.

„Minek? Úgyis bekrepál a szőrtől.” – mondod erre te.

Nade az évek, a befordítható hüvelykujj, meg az emberi leleményesség eredményeképpen ma már léteznek kifejezetten kutyatartókra specializálódott eszközök.

Ebből a sajátomat szeretném bemutatni: a THOMAS Pet & Family Aqua* takarítógépet.

(No persze, nem attól lesz egy eszköz állattartóknak való, mert benne van a nevében, hogy „pet”, de azért láthatjuk, hogy a cég marketingesei szorgos munkát végeztek.)

Amikor megkaptam ezt az eszközt és kinyitottam a dobozát, egyrészről megállapítottam, hogy egy porszívó szép is lehet, másrészről nem győztem összeszámolni a hozzá tartozó kiegészítőket. Dugig volt a doboz minden földi jóval. Csak porszívófejből összeszámoltam négy különbözőt.

Kefékből sem szenved hiányt a szett: van énnekem átkapcsolható kombinált kefém, 190 mm széles kárpitkefém, turbo kefém, bútorkefém… Szóval kefélgethetek én egész álló nap, ha úgy tartja kedvem.

Ez a takarító monstrum a higiénikus porszívózás mellett a szőnyeget, padlót, de akár kárpitos bútorokat is tökéletesen tisztára varázsolja! Kimeríthetetlen kefekészletével nem retten meg a szőnyegre ragadt állatszőröktől sem, nagynyomású szórófejeivel pedig a foltokat, sármaradványokat is eltünteti gyakorlatilag bárhonnan.⁠⁠

Természetesen ahhoz, hogy az ember nekiálljon, és úgy istenigazából alaposan végignyalja az egész otthonát ezzel a „döggel”, legalább fél napos intenzív melóra van szükség. Az eredmény viszont nem összehasonlítható azzal, amit akár egy hiperszuper überintelligens robotporszívó nyújt.

És még egy jó hír, amit más gép számomra ezidáig nem nyújtott: az AQUA+ vízszűrőrendszernek köszönhetően teljesen semlegesíti a nem kívánatos szagokat!

Rendes lakás, illatos lakás.

Tegyük fel, nem fektettünk be a fenti kütyübe, vagy más, állattartókra specializálódott eszközbe. A szag bizony így ott marad, még ha mi nem is érezzük.

Én úgy vagyok vele, hogy imádom Floppy kutya sajátos kis bukéját és Berlin állatkertre emlékeztető, természet adta dezodorát. Mégis, azt, hogy a vendégeink megjegyezzék „Anna, itt brutálisan kutyaszag van”, már nem viselem túl jól.

Sokan nem tudják, hogy kisállat boltokban, vagy drogériákban lehet szagsemlegesítő spray-ket venni, amik nem ártanak a házikedvenceknek. Ezekkel simán befújkodhatjuk a bútorok környékét, és máris sokat javul a helyzet.

De akkor is mindenhol ott a szőre!

Két kezem nem lenne elég rá, hogy összeszámoljam, ezt a mondatot hányszor hallottam már a páromtól.

A szőr elleni legjobb védekezés maga a megelőzés. Ha rendszeresen kikeféljük kedvenceinket észrevehetjük, hogy sokkal kevesebb szőr hullik el. Kivéve persze, ha a lakásban keféljük ki őket, dehát ilyen hülyék csak nem vagyunk.

Amit viszont egy kikefélés sem tud visszaadni, az egy jó kutyakozmetikus munkája. Floppyt havi szinten igyekszem a mesteremberek kezébe adni, és utána legalább két hétig „nyugi van”, ami a szőrbajokat illeti.

+ egy PRO tipp: ha pedig nincs időnk felporszívózni a „mégiscsak” elhullott szőröket, műanyag partvist használjunk, mert könnyebben tisztítható és az apró elektromosság következtében magához vonzza a bolyhos kis pormacskákat.

És amivel VIGYÁZZ!

Bizonyos tisztítószerekkel azonban nem árt óvatosan bánni, vagy ami még jobb, alternatív verziókat keresni helyettük! Szódabikarbónával, ecettel, illóolajokkal vagy citrommal gyakorlatilag minden megoldható. Utóbbi két összetevőre azért is van szükség, mert ha kiskedvencünknek még van hova fejlődnie szobatisztaság terén, ezekkel elvehetjük a kellemetlen pisi- és ecetszagot. Így aztán nem kell attól tartanunk, hogy egyrészről büdös lesz a lakásban, másrészről pedig Fifike továbbra is nyilvános budinak tekinti otthonunkat.

Remélem, adtam számotokra néhány jó ötletet, és így „némileg” könnyebb lesz elviselni a lucskos-saras tavaszias időjárást a kanapéebek felvillanyozó társaságában.

*A bejegyzést a Robert Thomas Metall- und Elektrowerke GmbH & Co. KG magyarországi forgalmazója, a Thomas Magyarország támogatta.


Tetszett a bejegyzés? Kövess minket InstánFacebook-on és less rá Youtube csatornánkra is! Köszönjük! 

Anna kétlábú és Floppy négylábú