Canicross gyorstalpaló – Így kezdj el kutyával futni!

A canicross, avagy kutyás terepfutás egy fantasztikus sport, ami az állóképességet és a kutyával való kapcsolatot is erősíti. Örömfutás, hobbi futás, vagy versenyzés: a cél rátok van bízva. Nem kell hozzá sok felszerelés, a legtöbb eb imádja, és visszarepít titeket a természettel való teljes összhang idejébe.

Beköszöntött a hűvösebb idő, és egy pohár forró tea mellett már a következő hetekben esedékes canicross edzéseinket tervezgetem. Közben elmerengek azokon az időkön, amikor még nem volt négylábú társ mellettem, de már készültem rá, hogy gazdivá váljak. A fajtaválasztásnál nálam kifejezett szempont volt, hogy nagytestű és az aktív elfoglaltságokat igénylő kutyám legyen. Sokat olvasgattam akkoriban is, így a neten szembejöttek kutyás sportokkal kapcsolatos hírek, lehetőségek és ekkor ismerkedtem meg a canicrossal is. Nálam nem volt kérdés ezután, hogy mit fogunk együtt csinálni, mert mindig is szerettem futni. Valahogy így kezdődött el nálam ez az „őrület”.

Fotó: Gáti O. Dániel

Együtt sportoltok! Együtt küzdötök! Egy csapat vagytok! – szó szerint.

Canicross versenysport esetén egy kijelölt pályát kell teljesítenetek a lehető leggyorsabban.  A kutyának elől kell futnia, neked pedig utána úgy, hogy egy rugalmas póráz köt össze benneteket, melynek egyik vége a kutya húzóhámjához, másik vége a canicross beülődhöz csatlakozik. 

Miért választottam ezt a kutyás sportot?

Egyrészről még a legjobb futó eredményeimre is teljes percet ráverek kilóméterenként négylábú futó társsal, de az edzések után úgy érzem, hogy fejben is lemerít. Koncentrálnom kell a mozgásomra, plusz az előttünk lévő terepet is folyamatosan pásztázni kell és mindig időben kiadni a vezényszavakat, ha irányváltás következik, vagy lassítani szeretnék, vagy éppen egy kiadós sprinthez lenne kedvem. Számomra az összes kutyás sport közül a canicross adja a legtöbbet, mert szó szerint együtt edzünk, együtt futunk erdőn, mezőn, patakparton.
Fantasztikus sport, és a kellő adrenalin mellet még a kutyával való kapcsolatot is erősíti, pont az imént említett összmunka miatt.
Igaz, a canicross eredetileg az északi fajták húzó ösztönére alapoz, de szinte bármilyen fajtájú, jól húzó kutyával elkezdheted.

Mire lesz szükséged ahhoz, hogy elkezd?

 • jó minőségű futócipőre
 • canicross beülőre
 • részben vagy teljesen rugalmas pórázra
 • megfelelő húzóhámra a kutyádnak (általában az eb fajtája, mérete, mennyire szeret húzni, mellkassmélysége stb. határozzák meg, milyen típusú hámra van szüksége)
 • jól húzó kutyára (1-1.5 éves kort betöltötte!)
Fotó: Somogyi Ágnes

Hogyan kezdd el?

Futó múlttal rendelkezel? Akkor bátrabban is neki lehet vágni, de ismerek olyanokat is, akiket a kutya motivált, hogy futócipőt húzzanak. Jobb, ha pár hétig, hónapig az állóképességen és a szabályos futótechnikán dolgozol, mert ha bekötöd magad a kutya után, akkor meg kell tanulnod vele futni.
Hasznos az átfogó orvosi vizsgálat nekünk is, és az sem árt, ha a kutyánkat is alávetjük egy állatorvosi ellenőrzésnek. Megnyugtató, ha biztosak lehetünk benne, hogy egészségesen kezdünk bele a közös sportba.

A kutyáink az edzőtársaink. Az egészségük és ízületvédelmük ugyanolyan fontos, mint a sajátunk.

Ha nem járunk rendszeresen kutya fizioterápiára, akkor is keressünk fel szakembert, hogy elsajátíthassuk a helyes bemelegítő és nyújtó gyakorlatokat a kutyánkkal. Mindenképp a fokozatosság elvét kövessük!

Ne akarjunk azonnal hosszú távokat futni és még az is előfordulhat, hogy a hámhoz is hozzá kell szoktatnod kedvencedet. Légy türelmes, megéri!

Ha úgy látod komfortos a hámban, akkor rövidebb szakaszokon elviheted és az alap irányváltoztatásokhoz szükséges vezényszavakat megtaníthatod neki (például: jobbra, balra, lassan, futás, stop..). Ha van az ismeretségi körödben másik canicrossos, akkor kérd meg, hogy egy pár alkalommal fussatok együtt. Hidd el ez kellő motiváció lesz a kutyádnak, hogy húzzon és megértse mi a feladat.
Futás közben sokszor dicsérjük, ha belefeszül a hámba és feszes a póráz. Lelkesítsük! Nálunk ez bele is ivódott a vezényszavakba, mert a svájci juhászomnak a „futás” helyett a korábbi lelkesítő visítás „nyányányá”  jelzés maradt meg és tudja, hogy akkor sprint van!
Természetesen ez teljesen egyedi ki, hogyan és mit tanít, de az biztos, hogy már a tréning fázisa is nagyon izgalmas. 

Fotó: Erik Lajbner

A későbbiekben jó tapasztalat lehet több kutya- gazdi párossal edzeni, mert gyakorolhatjátok a szabályos előzést és a versenyszituációt. .

Aktív feltöltődés: a természetben töltött közös idő, a négylábú lelkes öröme adja a varázsát az egésznek.

Tippek a jövőre vonatkozóan

 • Olyan útvonalat válasz, ahol elkerülöd a betont és az aszfaltot (nem futtatunk kutyát betonon – nem mellesleg a térded is hálás lesz a döntésért)
 • Minőségi felszerelést vásárolj, kifejezetten húzósportokra szánt termékeket gyártóktól
 • Ha hosszabb távot tervezel és esetleg melegebb idő van, akkor olyan környékre menjetek, ahol tudod, hogy van vízforrás, hogy így is tudja magát hűteni a kutya
 • Fokozatosság elve a tréningekben 
 • 15-20 fok alatt fussatok a kutyáddal, mert melegben nehezebben tudják hűteni magukat
 • Ősszel, hűvösebb időben kifejezetten jól végezhető sport, de fagy idején csúcsásveszély miatt érdemes jóval körültekintőbbnek lenni
 • Fontos, hogy megszokja, hogy a hámban munka van
 • Az edzés elején a bemelegítéskor, vagy előtte végezze el az ügyes bajos dolgait, hogy ne futás közben kelljen megállnia

Jó edzést kívánunk!