viharfélelem_floppyandme01

Fél a kutyád a vihartól? Így segíthetsz neki!

Délután 3 óra. Zuhog az eső, villámlik, és olyan sötét van, mintha legalábbis éjszaka lenne. Vagy mintha egy alien támadás küszöbén állnánk, és az idegen lények űrhajója már elállta volna a napsugarak útját – nehéz eldönteni.
Az előrejelzések alapján pedig még jó darabig ilyen időre számíthatunk.

Én ugyan nem félek, kinőttem már ebből, de Floppy jelenleg is bent hiperventillál a fürdőszobában. Tudom, hogy nem vagyunk ezzel a teherrel egyedül. Sok kutya retteg a vihartól, és bújik el ilyenkor egy általa biztonságosnak vélt rejtekhelyre.

viharfélelem_floppyandme2

Amikor örökbefogadtam Floppyt és elsőízben megtapasztalhattam, ahogyan önkívületi állapotban beveti magát a fürdőkádba, több fórumon is utána érdeklődtem, mit lehet ezellen tenni.

„Semmit.” – jött az általános válasz.

Nos, azóta már tudom, hogy ez ilyen formában nem igaz. Tény, hogy teljesen kioltani nagyon nehéz (mondhatni lehetetlen) ezt a félelmet, de enyhíteni igenis lehetséges rajta. Már azzal is előrébb vagyunk, ha tudjuk, mit helyes ilyenkor tenni és mit helytelen.        

Még mielőtt azonban nekiszaladnánk a „pro-kontra” listának, nézzük, mi okozza a kutyáknál ezt a pánikot.

Legtöbben úgy gondolják, hogy a hangos dörgés az oka. Természetesen, ez sem használ, de a légkör és a légköri nyomás változásai szintén negatívan befolyásolják a kutyák érzékeit. Sőt, tudósok azt is dokumentálták, hogy a statikus elektromosság felhalmozódása a légkörben kellemetlen hatással van kiskedvenceinkre, és ez az a jel, amitől elsőre összeszrr… akarom mondani, megijednek.

Utóbbit mi, emberek általában csak úgy definiálunk, hogy „Fifike bizonyára megérezte a vihar közeledtét”.

Nézzük tehát, hogy mit tehetünk ilyenkor kiskedvenceink védelme érdekében, és mi az, amivel abszolút nem segítünk rajtuk:

(Figyelem, a lentiek saját empirikus tapasztalataim Floppyval. Nem kizárt, hogy egyes módszerek eltérően hatnak kutyusokra.)

TEDD:

  • Menedék, ha jön a baj

Első és legfontosabb, hogy biztosítsunk számukra egy bunkert, ahová elbújhatnak. Kutyánként változó, hogy mi a favorit: ágy alatt, fürdőkádban, gazdi nyakában… Hamar kiderül, hogy merre húz az eb szíve. Tegyük neki lehetővé, hogy ilyenkor ezt a helyet gond nélkül elérje, de akár el is hagyhatja, ha úgy akarja. Ne zárjuk be!

viharfélelem_floppyandme4
  • Ablak, ajtó becsuk! Maradj vele!

Alap.

Bármily meglepő, nem segít, ha még nyitva is hagyjuk az ablakokat, mert légnyomás és statikus elektromos felhalmozódás ide-oda: a hangos dörgés és villámlás gyújtózsinórként funkcionál ilyen esetekben.

Minél inkább elzárjuk, hangtompítjuk a külvilág zajait, annál gyorsabban nyugszik meg az eb.

  • Szuperszexi viharruci (jobb híján „nyugi-csomó”)

Ez nekem is újdonság, de valamelyest működik!
A félős négylábúak szorongásán enyhít egy kényelmes, szűk, de nem túl szoros ruha. Mondhatnám, amolyan „21. századi slim-fit” fazon.

Na, több se kellett a kutyadivat-szakma úttörőinek és legyártottak különböző variációkat erre a célra. Végre egy nyomós érv amellett, hogy flitteres, csillogó gúnyába dugjuk az ebeket.

A nyugtató hatás ahhoz hasonlítható, mint amit a kisbabákra gyakorol a pólya. Ha azonban nem akarunk végtelenül túlárazott (tisztelet a kivételnek) kutyaruhákat vásárolni, javasolom a „nyugi csomót”

Nem kell hozzá semmi más, csak egy jóképű kendő, és egy két percig nyugalmi állapotba helyezhető kutya. Azok, akik egy bernáthegyin szeretnék alkalmazni a módszert, természetesen megszívták. Én is alig találtam megfelelő sálat Floppy „darázs derekára”.

Fontos ezzel a kötéssel kapcsolatban, hogy maximum 15 percig hagyjuk a kutyuson, de egy nap többször is felhelyezhetjük.
(Hogy miért 15 perc, ne is kérdezzétek. Az internet ezt írta, szóval biztosan úgy is van.)

+ 1: Music ON

Dél-európai utazásunk nizzai állomásán jutottam el először odáig, hogy utánanézzek „létezik-e kutyák számára nyugtató zene a youtube-on”.

Szerintetek?

Persze, hogy létezik.

Ha hullahoppozó tengerimalacokról is van videó, akkor miért ne létezne.

Írjuk be, hogy „dog anxiety music” és máris lubickolhatunk a széles választékban. Sőt, a spotify-on is találunk ilyet! Floppynak innen származik a kedvenc tracklist-je, amit meg is osztunk veletek:

Na, de szó ne érje a ház táját: az én ebem igazi kultúrsznob, és ha ez a válogatás nem jön be, akkor Liszt Ferenc „Szerelmi álmok” zongoraciklusára biztosan megnyugszik.

NE TEDD:

  • Szabadban hagyni

Talán ezt nem is kell kifejteni. Ha a kutyusunkat kertben tartjuk, de van számára egy csinos házikó odakint, még nem biztos, hogy mindent megtettünk a megnyugtatása érdekében. Az, hogy melyik négylábú kattan be a vihartól, nehezen megjósolható. Igaz, hogy kölyök korában érdemes pozitív élményekkel társítva megismertetni vele a vihar zaját (akár itt is a YouTube segítségével), ez sem nyújt teljes garanciát a félelem ellen.

Tehát, ha kutyusunk nagyon fél, és szó szerint megpróbál beugrani a ház ablakán, akkor legyünk olyan jófejek, hogy beengedjük szegény párát.

PRO tipp: egyik családi kutyusunk, Jenny (Golden Retriever) szintén nagyon félt. Szüleim kizárólag az előszobába engedték be ilyenkor, ami nem mindig volt elég a számára. Mégis, idővel megszokta, hogy „ez az ő bunkere”, és elégedett volt már ennyivel is.

  • Tutujgatni

Tipikus gazdi-hiba, hogy saját fajtánkból indulunk ki. Mert mit csinálunk a gyerkőccel, ha meg van rémülve? Vigasztaljuk.
Ott vagyunk mellette, negédes hangon duruzsoljuk, hogy „semmi baj mucikám” és keverünk neki egy kis vodkát a kakaóba. (vicceltem.)

A kutyák számára a túlzott tutujgatás kontraproduktív, ergo ők úgy érzékelik ezt, hogy abnormálisan viselkedünk, tehát van ok a félelemre. Ezt a tézist néhányan elutasítják, ezért itt megint csak saját tapasztalatomra szorítkozok:

Én is odamegyek, és akár odaülök Floppy mellé a bunkiba, és nyekergés nélkül simogatom őt, ahogy egyébként is tenni szoktam.

viharfélelem_floppyandme3
  • Embereknek szánt nyugtatót adni

Létezik kutyák számára gyártott nyugtatótabletta, ezért fölösleges emberi használatra készített gyógyszerrel hazardírozni. Nem tudhatjuk, hogy milyen összetevője lehet ártalmas a négylábúakra, hiszen egyáltalán nem ugyanúgy működünk odabent.

Egy végtelenül egyszerű példa: ha mi xilit-et fogyasztunk a sütikébe, a fogyás illúziója mellett boldogan megeszünk még egy szeletet, míg a kutyánk halálos mérgezést kap.

Remélem, hogy némely trükkünk nálatok is beválik majd – ha esetleg más vált be, azt is jelezzétek!

Akinél pedig semmi sem használt, ajánlom még Ford hangtompítós kutyaházát. 🙂


Tetszett a bejegyzés? Kövess minket InstánFacebook-on és less rá Youtube csatornánkra is! Köszönjük! 

Anna kétlábú és Floppy négylábú