HTM? IBGH? Coursing? Treibball? Mondioring? – íme, a hobbikutyások nagy fejtörője

A kutyával való jó kapcsolat titka a gazdival töltött minőségi idő és a legtöbb sport pontosan ezt nyújtja. Nemcsak fizikálisan, de fejben is fárasztják a kutyát és ez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott mindennapokhoz. Íme egy összefoglaló a legvagányabb kutyás sportokról, hogy végre egy helyen megtaláld, melyik kifejezés mit is takar pontosan, és eldönthesd, melyiket válasszátok az ebbel!

Mi is sokat járunk kirándulni, szimatolós sétákra, de mindkét juhászkutyám szereti a feladatokat, nagy mozgásigényűek, ezért úgy döntöttem, keresek valami pluszt ezek mellé. Esetünkben nemcsak a megfelelő képzési módszer, de a különböző tevékenységek közül hozzánk legközelebb állót megtalálni is kihívást jelentett.
Szeretem nézni, ahogy folyamatosan fejlődnek és motiváltan dolgoznak bármiről legyen is szó. Fontos, hogy élvezzék a közösen töltött időt és emellett jó kondiban is tartsa őket az adott mozgásforma. Nézzük, mely sportágak közül válogattunk mi magunk is!

Népszerűbb sportok listája

Az agility manapság is nagy réteget mozgat meg, ráadásul országszerte több lehetőség is van kutyaiskoláknál csatlakozni az alapozó tréningekhez és edzésekhez. Lényege, hogy a kutyának különböző akadályokból álló pályát kell teljesítenie minél gyorsabban és minél kevesebb hibával. Sokféle fajtájú és korú kutyával űzhető mind hobbi és mind versenyszinten is.
A hoopers órákat akkor is kipróbálhatjátok, ha sérülékeny és ízületi problémás kutyátok van. Itt a kapuk és megkerülendő hordók alkotják a pályát, de nincsenek ugró akadályok. Távmunka felépítésében is segít, mert nem közvetlenül egymás mellett dolgoztok, hanem távolabbról irányítod kedvencedet.

Agility, Blackbird Gold’N Rebeits – Tessa (Kraft SE)


Az ösztön,- és fajtaspecifikusabb mozgásformák között kutatva, például a birkák egyben tartása és engedése, azaz a terelés (Herding) is nagyon jó fárasztási mód lehet számotokra, ha valamilyen fajtájú juhász, vagy terelőkutyád van. Kellő motiváció esetén lehet akár munkavizsga is a cél, mert az erre alkalmas kutyával nagyon magas szintre lehet jutni.
Létezik egy treibball nevű sport is a városi terelőknek. Itt nyolc darab 45-75 cm átmérőjű labdát kell kapukba juttatnia az ebnek.

Ha a sebesség oldaláról nézzük, akkor a coursing-ben szabadon kiélhetik a hajtóösztönüket. Röviden: a sportban egy zsinór végére erősített műnyulat űzhetnek a kutyák, melyet direkt erre a célra készült gép húz, cikk-cakk alakban, élőnyúl mozgását imitálva.

Ha kedvenced szeret apportírozni és nagy mozgásigényű, akkor kipróbálhatjátok a dogfrisbee-t is . Előnye, hogy pár darab, a kutyák számára gyártott korong szükséges csak hozzá. Van távolsági és egy freestyle ágazata is, szóval látványos produkciókig is el lehet vele jutni.

Másik kis eszközigényű sport a puller, mert két speciális karikát kell csak beszerezni hozzá. „Running” kategória esetén a futam során váltott irányba dobjuk a két karikát, majd a kutya az elkapási zónában a még mozgó pullert megfogja és visszaviszi a kezdő zónába. A „Jumping” -ban pedig a felvezető kezében lévő karikára kell ráfognia ugrás közben úgy, hogy 2 vagy 4 lábbal a levegőben van.

Coursing, Magical Eage Crushed Blue Ice – Max

Csapatsportok terén a flyball egy nagyon intenzív mozgásforma, ahol két darab négy-négy kutyából álló csapat versenyez, egymással párhuzamos pályán (15-16 méter hosszú és négy ugró akadály található rajta). A cél, hogy a pályák végén lévő flyball gépből megszerezzék a labdát és visszavigyék a kiinduló pontra. A váltás akkor történik, amikor az előző kutya átlépi a
start/célvonalat.

A fajtaspecifikusabb kihívások közül bull típusú kutyáknak a „Tug of war”, kötélhúzás lehet jó elfoglaltság. Rájuk nagyon jellemző az erős fogás, így ezt kiválóan kamatoztathatják ebben a versenyszámban.

Bármilyen sportot is választasz, egy átfogó állatorvosi vizsgálat és konzultáció javasolt,
mielőtt elkezditek a közös munkát.


Ha szó szerint együtt szeretnél edzeni kedvenceddel, akkor bármilyen fajtájú jól húzó kutyával
kipróbálhatjátok magatokat valamelyik eredetileg szánhúzókutyáknak szánt húzósportban.
Ilyenek például a canicross, ahol a futó egy rugalmas pórázzal van összeköttetésben a kutya húzóhámjával. Bikejöring esetén a kutya és a bicikli között feszül a rugalmas szár, a
dogscooterhez pedig egy speciális tereprollerre is szükséged lesz, ha tréningezni szeretnétek.

Canicross,  Pósteleki Fürkész Vicus – Candy

Az engedelmes felé kanyarodva szintén különböző eszközigényű és különböző szabályrendszerű sportokkal találkozhatsz.
Az utóbbi években egyre népszerűbb például a Dog Dancing, ahol a kutya és a felvezető egy kűrnek nevezett koreográfiát mutat be zenére.
Nem feltétlenül kell a szó szoros értelmében táncolni, történet is előadható. Minden méretű és fajtájú kutyával végezhető, átmozgatja és fejben is fárasztja őket. A trükkök, pozíciók tanítása izgalmas feladat, lépésről lépésre épül fel a bemutatni kívánt kűr. Két ágazata van, a freestyle és a HTM (Heelwork To Music), ahol a kutya különböző pozíciókban és irányokban mutat be lábnál követést.

Obedience, Jammi Jammi Izabell de los pequeños banditos

Az Obedience egy nemzetközi, az egész világon elterjedt és magas szinten művelhető engedelmességi sport, melynek legfontosabb eleme a kutya és gazdája közötti kölcsönös összhang. A kutyának lelkesen kell gazdája mellett dolgoznia, miközben szabályosan végrehajtja a feladatokat.

Rally Obedience esetén egy több állomásból álló pályán haladnak a párosok. Az állomásokat táblák jelzik, ahol adott feladatot kell végrehajtani.

Sokszor hallhattad a BH kifejezést is (alapfokú kísérőkutya vizsga), mely két ágazatból áll.
Az egyik egy engedelmességi feladatokat tartalmazó pályamunka bemutatása (pórázon
vezetés, szabadon követes, menet közben ültetés, menet közben fektetés behívással, helyben
maradás). A vizsga másik része pedig forgalomban/közterületen zajlik. A BH különböző egyéb sportok előfeltétele lehet. Természetesen az IBGH nemzetközi kísérőkutya vizsga
szintjei is letehetők.


Az IGP nemzetközi munkakutya vizsgarendszer, eredetileg a német juhászkutya fajtatesztjeként volt jelen, de népszerű sportággá nőtte ki magát, mely három szintből és három ágazatból áll.

Az IGP szinte már életforma, ha versenycélokkal rendelkezik a gazdi, mert mindhárom ágazatban (nyomkövetés, engedelmes feladatok, valamint őrző–védő) kölyökkortól alapozva építeni kell a kutyát a sikeres feljebb lépés érdekében. A megfelelő kennelekből sport,- és munkakutya felmenőkkel rendelkező kiskutyák kiválasztása is nagyon tudatosan zajlik, ha IGP a cél.

Mondioring, Dephina vom Hirschbirnweg

A mondioring is komplex sportág, három fő részből épül fel. Engedelmességi gyakorlatokból,
ugrásokból és keresésekből, valamint őrző-védőből. Nehézsége még, hogy a pálya felépítése
sem ismert a versenyek előtt és folyamatos zavarás mellett kell végrehajtani a feladatokat.
Extrém magas fegyelmet igényel, leginkább malinois tulajdonosok körében kedvelt sport.

Inkább a kutyád orrára hagyatkoznál?

Jó hírünk van: ma már hobbi szinten is gyakorlott nyomkeresőkké válhattok.
A nosework a szagazonosító kutyák munkájához hasonló tevékenység, melyben már tanult minták szagát kell megtalálni, majd jelezni azokat.
A mantrailing is az ösztönös szimatolásra épít, azonban itt adott személy szagát kell követni és megtalálni az eltűntet. A kutya speciális hámot viselve halad, és a felvezetője egy hosszú pórázon követi őt. A mantrailing végezhető szolgálati vonalon is, hasonlóan a rom,- és a területkutatáshoz, melyeknél szintén kereső munka folyik, de ott már az általános emberszagot keresik az erre kiképzett mentőkutyák.

Romkutatás, Gyro Gal Vom Weissen Unterberg

A fenti lista nem teljes, de segíthet átfogóbb képet kapni a kutyás sportok világáról.

Ne lepődj meg, ha később arra eszmélsz, hogy már a sportkutyások színes és izgalmas táborát erősíted. Nagyon könnyen bele tud sodródni ebbe a világba kétlábú és négylábú egyaránt.

Jó edzést mindenkinek!Tetszett a bejegyzés? Kövess minket InstánFacebook-on vagy TikTok-on! Köszönjük!