Melyik bolha- és kullancsirtó szert válasszam?


Ma már elmondhatjuk, hogy egész évben védelmet kell nyújtanunk kiskedvenceink számára kullancs, bolha, sőt szúnyogok ellen is. Amikor a legmegfelelőbb módszert keressük ennek végrehajtására, rengeteg ígéretes termékkel találkozhatunk a piacon. Mégis hogyan dönthetnénk el, hogy melyik számunkra a legjobb?

 

Kezdjük az elején. Mi a búbánatért kell nekünk egész évben azon aggodalmaskodnunk, hogy vajon megcsípi-e Fifit egy bolha?

A magyarázatot a globális felmelegedés adja meg számunkra: évről-évről egyre enyhébbek a telek, ennek „köszönhetően” pedig élősködő cimboráink ahelyett, hogy elpatkolnának, vígan taxiznak tovább házikedvenceink bundáján.

A bolhák nem csak azért idegesítő jószágok, mert homokszem nagyságúak és nekünk is álmatlan éjszakákat okoznak:

 • A kutya- és a macskabolha fejlődése során elősegíti a kutya uborkamagképű (na, az meg mégis milyen?) galandférgének fejlődését.

 • A bolha nyálában levő fehérje vérszíváskor a kutya vérébe kerülve „bolhaekcémát” okozhat. Ilyet már biztosan láttatok (remélhetőleg nem saját kutyán): ez az, amikor az állat csontig vakarja magát és kopasz foltok éktelenkednek a testén. Ebben az esetben állatorvoshoz kell fordulnunk.

A kullancs számomra egy kiemelten gyűlölt élősködő. Első családi kutyusunkat, Hédikét a babézia vitte el. Ezek a borzadály kis szörnyek több betegséget hordozhatnak magukban, ilyen például a Lyme-kór is. Utóbbi esetében a korokozó baktérium a „Borrelia burgdorFERI” névre hallgat, amely felettébb megmosolyogtató.

 

FIGYELEM! A kullancsok legaktívabb időszaka: MOST!
(március-június, illetve augusztus vége-november)

 

Még mielőtt tovább mennénk, szeretnék kullancsokkal kapcsolatban néhány évezredes tévhitet eloszlatni:

 

 1. A kullancs erdőkben él

 

Bár így lenne. Ezek a kis dögök bizony simán eléldegélnek a kertünkben is, és ettől még nem is kell különösebben azt gondolnunk, hogy „mi rontottuk el valahol”.

(Igaz, vannak kullancsfajok, amelyek valóban gyakoribbak lombhullató erdeinkben.)

 

 1. A kullancs hamar kinyiffan

 

Még mit nem. A kullancs a pókszabásúakhoz sorolt ízeltlábú, és meglepően szívós – nem csak a szó szoros értelmébe véve. Megdöglése ellen támasztott erőfeszítéseit mi sem példázza jobban mint, hogy a papucsunk által kimért sorozatos csapások után is vígan elszalad.

 

 1. Tekergessük, gyufával rajzoljunk kört az élősködő köré és persze, igyunk egy pálinkát

 

Ezek a népies megoldások sajnos semmit sem érnek. Lehet, hogy a kullancs szánalomból kimászik belőlünk, vagy a kutyánkból, de előtte még ijedtében szétrókázza magát. Ezzel máris megnő az esélye annak, hogy a kórokozó betalál.

A szúnyog elleni védekezés egy viszonylag újkeletű dolog hazánkban, de sajnos egyre gyakoribbak a szívférges megbetegedések, melyet ezek a „szimpatikus”, cérnavékony hangon arcoskodó rovarok okoznak.

Ezután már nem az a kérdés, hogy „érdemes-e védekezni”, hanem inkább, hogy hogyan.

 

A 4 ismert védekezési forma a következő: spot-on (rácsepegtető oldat), nyakörv, spray és tabletta. Mindegyikből akad kiváló minőségű és tűzre való bóvli is.

Nézzük a főbb jellemzőket, előnyöket, hátrányokat.

 

 1. Spot-on

 

Azzal kezdeném, amit mi használunk. A rácsepegtető oldatot a kutya nyaktörzsére kell csöpögtetni, ami így a bőr lipid alkotóelemeiben és a szőrtüszőkben raktározódik el. Innen folyamatosan felszabadulva jut el a bőrre és a szőrzetre. Használatuknál fontos, hogy ne közvetlenül a fürdetés után tegyük őket a kutyára, ugyanis akkor felszívódásuk csak részleges. Samponos fürdetés után várjunk minimum 48 órát, és csak azután csöppentsük az állatra a készítményt. Rácseppentése után szintén várni kell legalább 48 órát a következő pancsolásig.

Idén mi a Fypryst Combo* mellett döntöttünk, ami szépen hozza az elvárt eredményt. Floppyval unalmas karantén-hétvégéken szívesen barangolgatunk elhagyatott erdőkben és idáig egyetlen élősködőt sem találtam benne.

 

 

A Fypryst Combo-t úgy alakították ki, hogy ne csak az állatokon élő parazitákat, hanem a környezetükben lévő, még fejletlen egyedeket is hatástalanítsa. Így aztán nem kell attól félnem, hogy egy nagy közös vakarózásba torkollnak a kanapén összebújós estéink.

Előny:

 • Jó ár/érték arány
 • Nem kell félnünk attól, hogy a kutya elhagyja (merthogy nincs mit…)

Hátrány:

 • Havonta meg kell ismételni a kezelést
 • A gazdi elhagyhatja (csak vicceltem…)

Kiknek ajánlom elsősorban?

 • Hosszú szőrű, nagyobb testű kutyáknak

Kiknek ajánlom kevésbé?

 • Túlizgága különcöknek, akik nem maradnak nyugton még a csepegtetés idejére sem.
 • Igazi bűzgombócoknak, akik mellett nem bírunk kivárni 2×48 órát fürdetés nélkül.

 

 1. Nyakörv

 

Talán a legnépszerűbb védekezési módszer. Itt különösen fontos, hogy jó minőségűt válasszunk, mert a sarki ABC-ben 500 forintért kapható „Buksi” márkajelzésű termék nem biztos, hogy hozza az elvárt eredményt.

Nyakörvek esetében egészen hosszú, akár 8 hónapig védelmet nyújtó termékekkel is találkozhatunk. Könnyű őket felhelyezni, és nem kell attól tartanunk, hogy elfelejtjük az adagolást. Kiválasztáskor viszont érdemes mérlegelnünk a családi életvitelünket, mert egy kíváncsiskodó kisgyerek könnyen belecsimpaszkodhat a kutya nyakörvébe, aztán lenyalogathatja az ujjairól az „ínycsiklandozó” hatóanyagot.

 

Előny:

 • Szuper ár/érték arány
 • Nem kell attól tartanunk, hogy „elfelejtjük”

Hátrány:

 • Nem túl esztétikus…
 • Elveszíthetik az ebek
 • Megehetik a gyerekek (bocs, ez kicsit erős), és akár a kutyák is

Kiknek ajánlom elsősorban?

 • Rövidebb szőrű ebeknek feledékeny gazdikkal

Kiknek ajánlom kevésbé?

 • Hosszúszőrű kutyáknak, mert a szőr negatívan befolyásolja a készítmény gyógyszerleadását
 • Kíváncsi gyerekekkel egy háztartásban élőknek

 

 1. Spray

 

A spray-k működési elve rendkívül egyszerű: fogod a kutyát és telefújod. Utálni fog érte.

Ahhoz, hogy kifejtse hatását, meg kell várni, hogy a szőrzet teljesen átnedvesedjen, és a készítmény eljusson a bőrig. Amíg a szőr meg nem szárad, a kutyát nem szabad simogatni – bármilyen cukibuci fejet is vág.

 

 

Megjegyezném azonban, hogy spray alkalmazásával nem lehet olyan tartós és megbízható hatást elérni, mint a másik három alaptípussal.

 

Előny:

 • Elfogadható hatás mellett nem elhagyható

Hátrány:

 • Körülményes alkalmazás
 • Nagytestű állaton nem megbízható

Kiknek ajánlom elsősorban?

 • Kisebb testű, „hamar száradó” kutyáknak

Kiknek ajánlom kevésbé?

 • Hosszúszőrű, nagytestű kutyáknak tutujgatós gazdikkal

 

 1. Tabletta

 

A mindenre jó megoldás. Adagolása jobb esetben annyi, hogy jutifalatnak álcázva pofátlanul átadjuk kedvencünknek egy ügyesen teljesített pacsi után. (Az ízélmény hatására meglehet, hogy Fifike többet nem lesz hajlandó pacsit adni nekünk.) Általában 3 hónapos védelmet biztosít, meglehetősen gyorsan felszívódik és kifejti hatását.

 

Előny:

 • Hosszabb hatás mellett nem elhagyható
 • Nem kerül vegyszer a kutya bőrfelületére

Hátrány:

 • Nem túl pénztárcabarát

Kiknek ajánlom elsősorban?

 • Kisgyerekes családoknak

Kiknek ajánlom kevésbé?

 • Akik véletlen beteszik a lázcsillapító tabletták közé

 

Mi még sosem folyamodtunk tablettákhoz, kivéve a szívférgesség elleni védekezésben. Utóbbi esetében az állatorvosunk által javasolt terméket kapja Floppy, méghozzá havonta egy tablettát.

Szúnyog elleni védekezés szempontjából fontos még megjegyeznem, hogy léteznek úgynevezett repellens védekezőszerek, amelyek bolha és kullancs mellett megvédhetik az ebeket a szívférgességet terjesztő szúnyogoktól is. Ezeket mi még (az imént leírtak miatt) nem próbáltuk, de érdemes lehet körbenézni a piacon. Ez azonban nem helyettesíti a szívférgesség megelőzésére alkalmazható készítményeket, a repellens hatás ugyanis nem teljesen megbízható.

 

Fontos tudnunk, hogy még a legjobbnak vélt védelem sem jelent 100%-os megbízhatóságot. Élősködőktől hemzsegő környezetben sajnos egy-egy, állig felfegyverzett kullancs áttörheti a védelmet, és elkezdheti a vérszívást négylábú barátunkból. Ilyenformán nincs is olyan, hogy „legjobb termék”. Mindenkinek más a zsánere, másra esküszik.

Én most elsősorban azoknak szerettem volna segítséget nyújtani, akik még „nem találták meg az igazit” és szívesen váltanának, vagy először vásárolnak ilyen terméket. Emellett azt is remélem, hogy cikkemmel néhány kullancsot is megkímélek attól, hogy azon morfondírozzon hosszú perceken át, „vajon mi a fenének köröznek itt az emberszabásúak egy gyufaszállal”.

 

Lektorálta:

Dr. Jerzsele Ákos – Állatorvos

 

Források:

http://www.allatorvos-sopron.hu/

https://www.haziallat.hu

https://blog.petissimo.hu

 

*A bejegyzést a KRKA Magyarország Kft. megbízásából a Fypryst Combo magyarországi forgalmazója támogatta.

 


Tetszett a bejegyzés? Kövess minket InstánFacebook-on és less rá Youtube csatornánkra is! Köszönjük! 🙂

Anna kétlábú és Floppy négylábú