Top 5 tanács a produktív “home office”-hoz – nem csak kutyásoknak!


Az elmúlt napokban a home office, azaz otthonról dolgozás trendi szele azokat is megérintette, akik eddig maximum vágyakozva reménykedtek egy ilyen „kiváltságban”. 

Otthonról dolgozni azonban korántsem könnyű, pláne ha szeretett négylábúnk is körülöttünk ólálkodik. Mivel én és Floppy már összeszokott páros vagyunk az otthonról dolgozás terén, összeszedtem pár hasznos tippet újonnan becsatlakozó “home office”-olóknak.

Ezek a praktikák ugyanúgy alkalmazhatók a nebulók számára is, akik innentől istentudjameddig „digitális oktatásban” részesülnek:

 

1. Biztonság és rend = produktivitás!

 

Kábelek, jegyzetfüzetek, félig üres kávésbögrék mindenütt? Még véletlenül se! 

Főként a kósza töltőzsinegekre, kábelekre figyeljünk! Egyrészt kedvencünk könnyen fennakadhat bennük (ami durva balesethez vezethet, na meg persze anyagi károkhoz), másrészt az őskáosz bizonyítottan ront a produktivitáson. Nem kell persze hatalmas rendnek lennie (egy-két bögre, és papírfecni belefér), de tényleg gondoljátok át, hogy mi az, ami már veszélyes lehet az állatainkra és produktivitásunkra nézve!  

 

2. Kelj korán!

 

Ezen a ponton én rendszerint elvérzek – és higgyétek el, nem érzem jól magam tőle!
Noha az irodába vezető utat megspóroljuk, ez még nem indok arra, hogy egész reggel az ágyban lustálkodjunk! Másrészt gondoljunk a kutyákra! Lehet, hogy a mi napi rutinunk megváltozik, az ebek viszont nem szeretik az ilyen jellegű változást: ha eddig is minden reggel kimentetek egy “gyors körre”, akkor most se hagyjuk, hogy pár órával tovább szorongassák a „felgyülemlett érzéseket”! 

Érdemes mindemellett a saját teljesítményünkre is gondolni: minél tovább húzzuk-halasszuk, hogy nekiüljünk a napi tennivaló adagnak, annál nehezebb lesz valóban rávennünk magunkat. 

 

 

3. Legyen egy dolgozós/tanulós sarkod!

 

Amikor otthonról dolgozunk, nagyon fontos, hogy fizikailag is elkülönítsük a munkát a magánélettől, különben könnyen abba a hibába eshetünk, hogy reménytelenül összefolyik a kettő. (Ami hosszú távon gyors kiégéshez vezethet.) Sokat segít, ha kijelölünk magunknak egy sarkot, és azt rendezzük be dolgozós gócpontnak: kerüljön oda minden, ami a munkához, vagy tanuláshoz elengedhetetlen: laptop, könyvek, tárgyak, stb… 

Így az elmének is könnyebb lesz átkapcsolni “dolgozós” üzemmódba.  Arról nem is beszélve, hogy a háziállatok is könnyebben megértik, hogy a gazdit most hagyni kell alkotni, ez nem az összebújós henyélés ideje. 

 

 

4. Tömbösítsd a tennivalóid!

 

El kell, hogy keserítsek mindenkit: hatékony multitasking aligha létezik. Nem csak az iroda hemzseg azonban a figyelmet elterelő ingerektől, hanem az otthonunk is: hopp ott a mosatlan, hopp egy Facebook üzi, hopp Fifike kaparja az ajtót mert ki/be akar menni stb… 

Remek trükk a figyelem megkötésére, ha előre átgondoljuk az aznapi tennivalókat, és rendszerezzük, tömbösítjük azokat. 

Túlcsordult az inboxod az emailektől? Szánjunk mondjuk egy fél órát csak az üzikre: zárjuk be a Facebookot (mondom ezt én, aki social media managerként dolgozik), fordítsuk el fejünket a konyhától, adjunk Fifikének valami rágcsálnivalót és uzsgyi, nyomassuk azokat a válaszokat!

Amikor viszont végeztünk, mindenképp tartsunk egy rövid szünetet, mielőtt a következő tennivaló-blokknak nekiállnánk: menjetek ki a blökivel egy rapid sétára, a friss levegő jót fog tenni neki is, meg a gondolatainknak is! 

Kevesebb idő alatt több mindent lehet elvégezni ezzel a trükkel, és a levegőzéseknek köszönhetően az agyunk se zombul be az első óra után. 

 

5. Csokin és kávén lehet élni, de nem érdemes! 

 

A home office egyik legnagyobb átka, hogy az ember képes úgy leragadni a gép előtt, hogy észre se veszi, ha a fél nap elsuhant mellette. Mivel nincs az irodában, illetve iskolában megszokott mászkálás és közösségi élet, valahogy sokkal könnyebb befelé fordulni, kizárni a külvilágot, megfeledkezni az időről, és elveszni a Facebook mémek között. (Mert persze a megnövekedett laptop előtti görnyedés nem egyenlő a megnövekedett produktivitással, sajnos!) 

Ahogy már az előző pontban is utaltam rá, figyeljünk arra, hogy rendszeresen tartsunk érdemi pihenőidőt! És ami még fontosabb: figyeljünk arra, hogy valami értelmeset is együnk!

Hoppá, ez lenne az én másik gyengepontom – tudniillik, számomra a home office egyenlő a konstans fogyással.

Nade nézzük innen: az utazással megspórolt időt ne a melóba, vagy a közösségi oldalak sötét bugyraiba feccöljük bele, hanem valami kellemesebbe, hasznosabba. Például üssünk össze valami gyors, finom ebédet! A test meghálálja a tápanyagdús csemegét, az elme megköszöni a kis pihenést, kutyusunk pedig izgatottan fog zsizsegni körülöttünk a konyhában (lepattanóra várva, természetesen). Bónuszpont, ha van lehetőségünk az ételt a szabadban; mondjuk a teraszon vagy az erkélyen elfogyasztani! 

Itt a tavasz, egyre erősebbek a napsugarak – a D-vitamin immunológiai szerepe, jótékony hatása pedig ma már bizonyított tény!

 

Mint látjátok otthonról dolgozni remek móka lehet, de tudatos erőfeszítéseket igényel! A legfontosabb megtanulni, hogy ez nem lazsálást jelent, hanem előre megtervezett, minőségi, munkával töltött időt. Fontos, hogy ez se a mi, se pedig a kutyusok napi rutinjába ne kavarjon bele túlzottan. 

Kísérletezzünk és legyünk önreflexívek! Mások vagyunk, senkinek nem jön be pontosan ugyanaz: tapasztaljuk ki, hogy mi, és hogyan működik ahhoz, hogy flottul, és produktívan tudjunk otthonról dolgozni, órákon részt venni és „létezni”.

Sok sikert! 🙂 

 

Cikkben segített: cukorhal

 


Tetszett a bejegyzés? Kövess minket InstánFacebook-on és less rá Youtube csatornánkra is! Köszönjük! 🙂

Anna kétlábú és Floppy négylábú