Top 7 tipp téli kutyás fotózáshoz


Az elmúlt napokban egyedülálló lehetőség nyílt csodálatos, télies hangulatú fotókat készíteni az erdőben.
Mi is ellátogattunk a Budai hegyekbe és – bár a hidegtől Floppy kis híján kettőtört a kanyarokban – megörökítettük a deres fákat, szikrázó fehérséget.

Bár én nem vagyok profi fotós, csak lelkes amatőr, de az instagram oldalunk ápolása során több, szuper fotóssal dolgoztam már együtt és jómagam is, elég sok trükköt elsajátítottam a jó végeredmény érdekében.

Íme 7 tuti tipp a téli kutyafotózáshoz!

 

1# Csak nyugodtan!

 

A kutyák tökéletesen megérzik, ha rástresszelünk a dologra.

„Könyörgöm Fifke, állj már meg ott egyhelyben! Neeeem, ne gyere ideeee! Basszus Fifi, nagyon fázom, csak egy jó képet lőjünk már!” stb.

Minél jobban belelovaljuk magunkat, annál nagyobb frusztrációt akasztunk a kutyánk nyakába.

 

 

2# Fókuszálj a szemére!

 

Ha a fókuszpontot a kutya szemén tartjuk, nagy baj nem lehet. A legtöbb érzelmet úgyis a gesztenyebarna, felemás színű, zöld, kék, vagy bármilyen szempár sugározza.

Könnyű ezt mondani – ha nagy mozgásban van az eb, és azt szeretném megörökíteni, ahogy a hóban játszik, én bizony autofocus-ra váltok.

 

3# Legyen nálad jutifalat!

 

Jutalomfalat nélkül nem indulok el Floppyt fotózni! Ha ugyanis új helyen járunk (legyen az egy erdő, vagy stúdió) négylábú társam perceken keresztül azzal foglalatoskodik, hogy felmérje a terepet – ezt az időveszteséget pedig nem engedhetjük meg magunknak, főleg akkor, ha a fotósnak épp lefagy a keze.

Az egyetlen, ami ilyenkor elvonja Floppy figyelmét az újdonság illatától, természetesen a kaja.

 

 

4# Nyávogj, brekegj, nyeríts!

 

Floppynál ez nagyon beválik: ha nem hajlandó  a kamerába nézni, hülyébbnél hülyébb hangokat adok ki, hogy magamra vonjam a figyelmet. Erre buzdítom a fotós kollegákat is. Ennek több áldásos hatása is lehet: Floppy oda fog rájuk figyelni, és nekem sem kell műröhögést szimulálnom.

 

5# Legyen koncepciód, gyűjts ötletet!

 

A Pinterest-en, vagy az Instagram-on nagyszerű ötleteket gyűjthetünk!

Utóbbinál én sokszor hashtag-eket kezdek el nézegetni első körben.

Pl.: #dogphoto, #bestdogphoto, #dailybarker, #bestwoof stb.

Vannak nagyon ügyes, magyar kutyás insta oldalak is, akiket csak ajánlani tudok ihletgyűjtésre.

Csak néhány példa: @2blackdogsview, @reynardpom, @nudlizmus, @liss.biss, @nimrodvizsla, @adventurewithfourpaws, @optimus_thebordercollie, @twomalamutes stb.

Külföldi nagy kedvenceim: @awwthena, @honeydressedthepug, @livlovesleo, @thetraveltellers, @graywoof

 

6# Menj a szintjére!

 

Ha egyenesen állva, lefelé fényképezünk, kevéssé tudunk szép képeket lőni. Nem lehetetlen, de hacsak nem a kutyánk épp ránk néz boci szemeivel, vagy 180 fokkal lefelé, amolyan Tetris challange képet készítünk, nem lesz túl jó a végeredmény.

Leguggolva, a kutyák fejmagasságában fotózni sokkal szerencsésebb.

 

7# Vigyázz, csúszik! 🙂

 

Ne tudjátok meg, mekkorát estem a fotózáson, miközben minden mással el voltam foglalva, csak a csúszós, fagyos talajjal nem… Ha kamera is lett volna a kezemben, akkor most cikk írás helyett valószínűleg a sarokban sírnék – Floppy pedig együttérzően nyalogatná a lábamat.

 

Képeket készítette: Pataki Zsófi (www.imaginedbysofia.com)

 

 


Tetszett a bejegyzés? Less rá megújult Youtube csatornánkra is, kövess minket instán (@floppyandme_official) és Facebook-on! Köszönjük! 🙂

Anna kétlábú és Floppy négylábú