Várandósság kutyás családban – mire számítsunk?

A várandósság nemcsak a család tagjainak kihívás, hanem a családdal élő házikedvenceknek is. Kell-e vajon aggódnunk emiatt, és mit tehetünk a pozitív változások érdekében? Következő cikkünkben saját tapasztalataimat mesélem el nektek!

Kell-e vajon aggódnunk?

Szerencsére egy higiénikus otthonban és/vagy kertben ahogy eddig is, a várandós nő teljesen biztonságban érezheti magát.

Ha a kutyusunk rendszeres látogatója az állategészségügynek (mint pl. kötelező oltás, élősködők elleni rendszeres kezelés, stb.), eddig sem sok betegséget kaphattunk el tőlük és, habár a babát váró nő érzékenyebb lehet a fertőzésekre, továbbra sem kell ettől tartanunk. Sokkal nagyobb kérdés inkább a mentális teher feldolgozása, hiszen a változások mindenkit érintenek, beleértve a házikedvencünket, akinek lehet, hogy időre lesz szüksége a gyors változások feldolgozására. Érthető, hiszen sokszor még mi, emberek sem tudunk lépést tartani ezzel.

A betegségekre visszatérve a Toxoplazmózist szokták állatok által terjesztett betegségként felhozni, amely adott trimeszterben (1. és 3.) veszélyes lehet a születendő magzatra, de csak akkor, amennyiben az anya korábban még nem fertőződött meg, így nem alakított ki kellő védettséget. Ezért is fontos, hogy a kötelező szűrővizsgálatokat látogassuk, ugyanis az első trimeszteri labornál nézik a toxoplazmát is. Egyébként az tévhit, hogy minden állattól elkaphatjuk, ugyanis kutyák alapvetően nem terjesztik.

Fotó: Telkes Tamara

Ami esetleg aggódásra adhat okot, hogy a kutya sérülést okozhat, különösen ha nagyobb testsúllyal rendelkezik. Megránthat, felugorhat és hasonlók, így ezekre a dolgokra fokozottan érdemes odafigyelni, de egy jó tréning segíthet, hiszen ezek a hétköznapokban sem feltétlenül azok a viselkedésminták, amelyet a legtöbb gazdi kedvelne.

Tényleg érzik rajtunk az állatok?

Sok helyen hallani, hogy kutyusaink, cicusaink, lovaink már hamarabb tudják, hogy a terhesség fennáll, mint mi magunk. Én is sok történetet hallottam erről különböző trénerektől, hogy a kutya viselkedéséből már rákérdeztek, hogy mikorra várják a babát. A pár nem is értette, honnan tudhatta, hiszen még senkinek sem mondták, mire a válasz az volt, hogy a kutyán egyértelműen látszik. Ezen túl gazdik is megerősítették már, hogy náluk már pedig a kutya jelezte, és érdeklődött, vagy éppen frusztrálódott, hogy itt bizony nagy változás fog beállni.

Az én személyes tapasztalatom az, hogy ez teljesen kutyafüggő. Ahogy közöttünk emberek között is, köztük is vannak érzékenyebb és kevésbé érzékeny egyedek. Az is lehet, hogy egyszerűen valamelyiket kevésbé izgatja, de ez nem azt feltételezi, hogy kevésbé kötődik.

Az bizonyított tény, hogy a kutyák kifinomult szaglásuknak köszönhetően érzik az emberi testben történő változásokat.

Ezen alapulnak a kutyával történő orvosi diagnosztikai eljárások, mint pl. a különböző rohamot előre jelző, vagy éppen COVID fertőzést, daganatos megbetegedést kiszagoló és jelző kutyák. Mivel a terhesség számos testi – lelki változással jár, érintve bizonyos szerveket, a hormonrendszert, a keringési rendszert stb. így valószínűsíthető, hogy tényleg érzik, viszont nem biztos, hogy mindegyik egyed viselkedése nagy mértékben megváltozik, vagy konkrétan jelezné azt. Az is lehet, hogy nem, vagy csak egészen apró változások állnak be kutyánk viselkedésében, amelyet nehezebb észrevenni, míg másoknál látványosabb lehet, például „máshogy néz ránk” vagy új viselkedésmintázatokat alakít ki.

Fotó: Telkes Tamara

Terhesség, kutyák és lelki változások

Várandósság során a felkészülés, a félelem, a folyton változó testkép, a hormonális hatások, családi háttér, illetve egyéb körülmények is érzékenyen befolyásolhatják a kismamát, és rajta keresztül a kutyusát/kutyusait is.

Nemcsak a testi változásokat érzik rajtunk, hanem hála remek együttműködő és szociális készségüknek, az aktuális hangulatunkat, mentális állapotunkat is elég hatékonyan képesek monitorozni, és reagálni rá.

Ha érzékenyebbek vagyunk, és a kutyánk is érzékenyebb, akkor érdemes olyan módszert találnunk, mellyel könnyebben ki tudjuk oldani egy – egy helyzetből, amely stresszesebb lehet számára. Nálunk például a két ivartalan kan kutya sokkal ambivalensebben viszonyul a helyzethez, mint a szuka, aki ha teheti, mindenhová elkísér, beleértve a fürdőszobát is.

Sokszor, ha a gazdi labilis lelkileg, ez a kutyára is átragad: ebben segít, ha ismerjük a kedvencünket és a reakcióit. Persze, ha először fordul elő egy ilyen helyzet (egy nagy változás) akkor megesik, hogy olyan válaszokat láthatunk, melyek számunkra is újak. Ilyenkor segíthet, ha türelmesek tudunk maradni, és adunk időt egymásnak.

Ha úgy látjuk, hogy probléma van, akkor ne féljünk szakembert felkeresni!

Vannak trénerek, akik házhoz is járnak, és segítenek, ha tippekre van szükségünk az adott helyzetben. Nem árt egyébként az sem, ha a saját orvosunkkal konzultálunk, mert lehet, hogy egy – egy vitamin például segít nekünk is jobban kezelni a hirtelen jött mentális változásokat. Nálam például a magnézium vált be, de ez is egyénre szabott lehet.

Ezeken felül jó ötlet lehet például új trükköket, beltéri feladatokat keresni kutyánk számára, megalapozni egy – két dolgot a baba érkezéséig, például szoktatni a babakocsi melletti sétához, megtanítani neki a „babaszoba szabályokat”, vagy éppen összeszoktatni egy kutyasziterrel, ha szükség lenne rá. Ezek az aktivitások segítenek, hogy ne hanyagoljuk el a kapcsolatunkat, és mindketten kicsit készüljünk, alkalmazkodjunk az új helyzethez.

Fotó: Telkes Tamara

Nehézségek, és amit tehetünk az elkerülésük érdekében

A közös séta például jó csapatépítő és fontos is, de nyilvánvalóan a hosszú túrák ebben a helyzetben nem működnek, Azt viszont nem tehetjük meg például egy lakásban, hogy teljesen megvonjuk a kutyától a mozgást, illetve akár a szükségleteinek kényelmes elvégzését. A saját példámon tapasztaltam meg – mivel három sportkutyával élek együtt – hogy az már édeskevés nekik, hogy „csak” sétálunk, vagy kiviszem őket mondjuk egy futtatóba, viszont jelenleg nem vagyok képes folytani például a Kéktúrát. Viszont még így is szerencsések vagyunk, ugyanis vannak, akiknek fekvést javasol az orvos terhesség alatt. Ebben az esetben az otthoni, kutya számára agyi fárasztást jelentő, számtalan gondolkodtató játékban, feladatban gondolkozhatunk.

Nyilván az sem mindegy, mennyi segítségünk van:

van-e valaki a családban, aki számára ez most egy csapatépítés lesz a kutyával, hiszen átvállal tőlünk pár feladatot, és mennyire szívesen „adjuk ki a kezünkből” kedvencünket. Ha nincs konkrétan segítő családtag, barát mellettünk, akkor is számos lehetőség közül választhatunk, ha kicsit több fárasztást szeretnénk a kutyánknak. Lehetőségünkhöz mérten vannak kutyanapközik, panziók, kutyasétáltatók (erre már külön közösségi média csoportok, illetve telefonos app is született).

Fejet a pocakra trükk gyakorlása

Másik nehézség, hogyha rosszul vagyunk, és igazából akkor is, ha éppen nem, de odafigyeljünk magunkra és a babánkra. A kutya ilyenkor könnyen elhanyagolva érezheti magát, ezért nem szabad elfelejtenünk, hogy ő is részesüljön a szeretetből.

Nyugodtan vonjuk be a babavárás bizonyos pontjaiba.

Én például az elején „terhes trükköket” tanítottam nekik, hogy le tudjam kötni valami újdonsággal őket, és ami nekem sem megterhelő. Így született meg a „fejet a pocakra” trükk, illetve a „mutasd hol a baba” (megböki finoman orrával vagy a mancsával a pocakot) trükk.

Jó tipp lehet még, hogy ha külön nem tudunk, de megtanítsuk, hogy babakocsi mellett sétáljon, ehhez persze kicsit korábban kell beszereznünk az eszközt. Tréningnek is kiváló, csapatépítés, és a jövőben is hasznos lehet, ha együtt kell mennünk mindenhova. A fokozatos szoktatástól, hogy az eb ne féljen a kereketől egészen a kocsi tempójának követéséig sok feladatot bele lehet építeni.

Most a harmadik trimeszterben már én is érzem, hogy egyébként az aktív életemet nehéz fenntartani az ilyen – olyan fájdalmak, nehézségek és az egyre aktívabb babóca miatt. Persze ennek nagyon örülünk, és a kutyák is egész könnyen adaptálódtak az új helyzethez. Van, amelyik feltalálta magát, és ha kint ülök a székben, hozza a labdáját, így különös megerőltetés nélkül tudunk labdázni. Persze van is miatta egy kis bűntudatom, hiszen a jó játék az, amelyben mindketten aktívan részt veszünk és jól elfáradunk, de sokat segít, hogy kezdik elfogadni ezt a helyzetet, ami egyébként nem tart örökké.

Ezért azt tudom tanácsolni, hogyha babát terveztek, érdemes előtte felturbózni a kapcsolatot a házi kedvenccel, hogy könnyedebben vegye az akadályokat. Illetve már most átgondolni azt, hogy hogyan oldunk meg néhány fejvakarós helyzetet:

  • hol lesz az eb, amíg kórházban leszel
  • hogyan lesz megoldva a fárasztása, etetése, stb. amikor neked már testileg is nehezebb lesz
  • hol és miként fogtok kényelmesen a babával együtt, babakocsival sétálni
  • milyen új szabályok lépnek életbe, amikor adott lesz egy baba, és az ő szűkebb környezete (lásd: babaszoba-szabály)

Már nekem is megvannak a terveim a babavárás utánra, ami nem kevés magabiztosságot ad, hiszen

mind lelkileg, mind testileg is vannak gyengébb percek – de a pozitív hozzáállás nagyban segít, és ezt ők is érzik.