Hogyan nyugtasd meg? Mit tegyél, ha elszökött? Mit tegyél, ha megtalálod?


Csupa olyan kérdés, amelyek megválaszolásának fontosságára a December 29-ei Petárda STOP csendes séta szervezői fel kívánták hívni a figyelmet. Floppyval mi is támogatni szerettük volna a megmozdulást, így aztán elverekedtük magunkat a Kosztolányi Dezső térre állig kamerával felfegyverkezve és meginterjúvoltuk Górzné Andreát a Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesületől és Galácz Katalint a GoldenPet termékek megalkotóját, aki a természetes alapanyagokból készült állatgyógyszerek szakértője.

Nézzétek meg a videónkat, ha kiváncsiak vagytok rá, milyen erő és elhivatottság lakozik az állatvédelem érdekében felvonuló emberekben és azokban, akik nélkül ez az esemény nem jöhetett volna létre.

Röviden összefoglalva:

Hogyan nyugtass meg egy rémült kutyát?

…kezdjük azzal, hogyan NE:

 • NE „tutujgasd”: Bármennyire is nehéz feladatnak tűnik, az, hogy „Fifike itt vagyok, segítelek, ne félj, fogom a mancsodat” sokszor kontraproduktív, magyarán ezzel azt sugalljuk a kutyusnak, hogy érdemes valamitől félnie. Úgy kell viselkednünk otthon, mint egy teljesen átlagos napon – akár szilveszter van, akár épp kint leszakad az ég.
 • NE zárd be oda, ahová amúgy nem megy: Sokan felhívják arra a figyelmet, hogy inkább zárjuk be az állatot valahová, mintsem a kertben hagyjuk. Ez eddig rendben is van, de ha nem ismeri azt a környezetet, ahová becsukjuk, akkor nem fog tudni hol elbújni és rosszabb lesz neki ezen a helyen. Lehetőleg próbáljunk meg olyan helyet találni, amit ismer/szeret.
 • NE adj neki embereknek szánt nyugtatót, hacsak az állatorvos elő nem írt ilyet.

…hogyan IGEN:

 • Lakásban tartott kutyánál: Kapcsoljunk be TV-t, rádiót, vagy nyugtató zenét (Floppy kutya Liszt Ferenc Szerelmi álmok művére szavaz), hogy legyen valami háttérzaj neki, ameddig véget ér a durrogtatás, vagy a vihar.
 • Kertben tartott kutyánál: Nem elég a chip! Az gyorsan bekrepál, ha véletlenül balesetet szenved a kutyus. Tegyünk rá bilétát, amin közvetlen telefonos elérhetőséget tűntetünk fel! Szilveszterkor próbáljunk meg visszavenni annyira az arconpörgésből, hogy meghalljuk, ha csörög a telefon. 🙂
 • Akár kinti, akár benti kutyus: Adj neki állatoknak szánt, természetes alapanyagból készített nyugatót, ha nagyon fél! Ezektől nem lesz semmi baja, nem fog a későbbiekben remegő manccsal, habzó szájjal a gyógyszeres dobozban további dózis után kutatni, vagy hasonlók…

Apropó chip:

REGISZTRÁLT a kutyád chipje? Mert az, hogy van, nem elég. Sajnos sok chip nincsen regisztrálva, de ezt most könnyen ellenőrizheted:

 • Pötyögd be, hogy http://www.petvetdata.hu és leellenőrizheted, hogy regisztrált-e a chip és helyesek-e az adatok. Az azonosításhoz nem kell más, csak az állat egészségügyi/oltási könyvében lévő mikrochip szám, vagy az állatútlevél száma.

Mit tegyél, ha elszökött?

 • A Facebook segítségével biztosan megtalálod azokat a körzeti állatmentő egyesületeket, akik szilveszteri ügyeletet tartanak. HÍVD FEL őket! Indulj azonnal a kutyád keresésére, mert minden perc számíthat!
 • Ha nem kerül elő, majd Mark Zuckerberg segít: indíts keresést Facebook-on! Fényképpel, minden fontos adattal feltűntetve: Honnan szökött meg? Mik a legfőbb ismertetői? Hogyan tudnak veled a megtalálók kapcsolatba lépni?
 • NE add fel! Egy rémült kutya kilómétereken keresztül képes menekülni, ezért a szomszédos megyékben, kerületekben is próbálkozz a keresésével!

Mit tegyél, ha megtalálod?

 • FOGD BE! – mármint, az állatot… Persze, csak ha nem úgy tűnik, hogy tőből leharapja a kezedet. Utóbbi esetben se hagyd ott kérlek, hanem tisztes távolságból maradj vele, amíg a hozzáértő segítség meg nem érkezik. Ez fontos: lehet, hogy TE vagy az utolsó esélye!
 • Keresd meg a legközelebbi chipleolvasó helyet, hogy megtudd, ki az állat gazdája és hogyan érheted őt el! Ehhez nagyszerű segítséget nyújt a Waze navigációs rendszer, ami a  “Kutya chipleolvasó” kifejezésre kidobja a hozzád legközelebb esőt, de a kutya és chip szavakra is jönnek már a találatok.
 • Hívd az ügyeletes, körzeti állatvédő szervezeteket! Segítenek! Ha nem találsz semmilyen elérhetőséget, hívd ezt a számot: 06 – 70 / 501 – 7142
  Január 6-ig a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet segít!
 • Ha nem sikerült azonnal megoldást találni, akkor itt is hasznos lehet a social media: fényképezd le a kutyust és tedd fel a világhálóra! Írd le: Hol találtad? Mik a speciális ismertetői az ebnek? Milyen fajtára hasonlít? Hogyan lehet téged, mint megtaláló, elérni?
  Egy külön Facebook csoport is indult Szilveszteri Állatmentő Ügyelet néven, ahová a petárdázás áldozatául esett, kóbor kutyusok képeit feltölthetjük.

 

Köszönjük, ha megosztod ezt!

Köszönjük, ha terjeszted a videónkat!

Köszönjük, ha vigyázol rájuk – nem csak szilveszterkor!


Hasznosnak találtad a cikket? Kövess minket a Facebook-on is és iratkozz fel Youtube csatornánkra! Köszönjük! 🙂

Anna kétlábú és Floppy négylábú