Te is felelős kutyagazdi lennél? – 5 kérdésből kiderítjük!


Tudom, hogy az elmúlt napokban a csapból is ez folyt, de muszáj nekem is leírnom: elszomorít és feldühít a tény, hogy hány kutya lelte halálát idén Szilveszterkor. Nem akarok ezzel kapcsolatban egy 613. tűzijátékot pocskondiázó bejegyzést nyilvánosságra hozni, inkább menjünk elébe a dolgoknak és szögezzük le, kinek való és kinek nem való a kutyatartás!

Decemberben lehetőségem nyílt az MFÖEK két hozzáértő, odaadó ideiglenes gazdijával egy interjút forgatnom, aminek a felelősségteljes kutyatartás volt a témája.

Dörflinger Edinával (Lizi gazdija) és Baráth Zsuzsival (Whisky ideiglenese) összeszedtük azt az 5 kérdést, amire mindenféleképpen „igen”-nel kell válaszolnia a leendő gazdinak ahhoz, hogy gond nélkül, nyugodt szívvel örökbefogadhasson, vagy vehessen magának egy kutyust.

Nézd meg a teljes interjút és teszteld magadat, mielőtt meghoznád a nagy döntést!

 

Összefoglalva röviden:

 

  1. Tudod állni a felmerülő költségeket?

 

Ez talán a legkézenfekvőbb kérdés. Merthogy, a kutyatartás nem kis költséggel jár. Ha csak arra gondolunk, hogy egy jobb minőségű táp belekerül 800-1000 Ft / kilóba, már elég komoly összeg jön ki a hónap végén.

Emellé még hozzájönnek a kötelező- és időközben felmerülő állatorvosi költségek és arról se feledkezzünk meg, hogy a kutyusnak fekhelyet, kutyaházat, játékot, pórázt és egyéb kiegészítőket biztosítsunk.

 

 

  1. Hozzá fogod igazítani a napirendedet?

 

Aktuális helyzetjelentés Budapestről: bazinagy a hó és hideg van. Floppyt ennek ellenére is sétáltatni kell, sőt, le is kell fárasztani, ha szeretném, hogy egyben maradjon a lakás és unalmában ne kóstolja meg a bútorokat (úgy, mint ahogyan azt a videóban tette a székkel… Bocsi Kőleves!).

A barátaimmal is el kellett fogadtatnom azt a tényt, hogy velem csak kutyabarát helyen lehet találkozni, mert munka után felelősséggel tartozom azért, hogy kellő időt töltsek együtt Floppyval, ne hagyjam magára még este is. Ez persze a mi élethelyzetünk példája, de tény és való, hogy még a kertben tartott kutya számára is biztosítanunk kell, hogy ne csak a kerítés mögül ismerje meg a külvilágot. Ez pedig időt vesz igénybe – nem is keveset!

 

  1. Tanítani és fegyelmezni fogod a kutyádat?

 

A kutya boldogsága nem ott kezdődik, hogy egyfolytában tutujgatjuk, szeretgetjük és etetjük. Az ő ösztönei azt diktálják, hogy egy falkában éljen és ennek megfelelően valamiféle hierarchiarendszerbe helyezze magát. Ha következetlenek vagyunk vele szemben, nem fogja tudni magát hova sorolni a falkában és egy – nagy eséllyel – elhízott, unott, önfejű állattá válik. Ez a kutya pedig abszolút nem lesz boldog és kiegyensúlyozott.

Ha elmentek kutyasuliba, az első, amit a trénerek elmondanak, hogy elsősorban nem is a kutyát, hanem a gazdit kell tanítani.

 

 

  1. Türelemmel tudod kezelni a nehezebb helyzeteket?

 

Mindig vannak és lesznek az életben „rossz napok”. Nem csak gazdinak, de kutyának is. Ilyenkor persze Fifike korántsem olyan kooperatív, mint azt előtte esetleg megszoktuk.

Sőt, az is előfordulhat, hogy valami komolyabb viselkedési problémával kell megküzdeni. Ilyenkor sokan feladják a nevelést és inkább menhelyre viszik az ebet, mondván „ez a kutya elromlott”.

Minden probléma orvosolható, ha elég következetesek vagyunk és rá tudjuk szánni az időnket arra, hogy megadjuk kutyánknak mindazt a törődést, amire valóban szüksége van.

 

  1. Vállalod az ivartalanítását?

 

Eléggé megosztó téma az ivartalanítás szükségessége, hiszen sokan még mindig belőlünk, emberekből indulnak ki akkor, amikor erről véleményt alkotnak.

Ha nem vagy kutyatenyésztő (és ide most direkt nem teszem ki a „hivatásos” jelzőt, mert a szaporító és tenyésztő közti különbségről már Dr. Kárpáti Dalmával ebben a videónkban sokat okfejtettünk), akkor igenis ivartalanítsd akár a fajtatiszta, pedigrézett Golden Retrieveredet is!

Nem fogod őt a férfiasságától megfosztani, sőt! Attól fosztod meg, hogy tüzelés idején megboruljon az elméje és ne értse, hogy miért nem szabad neki kiélnie ösztönös vágyait. Arra pedig természetesen semmi szükség, hogy Fifi lehozzon egy alomnyi nem kívánatos kiskutyát, akik aztán a csordultig telt menhelyekre kerülnek – jobb esetben…

 

Köszönjük, ha megosztod ezt!

Köszönjük, ha terjeszted a videónkat!

Köszönjük, ha felelős kutyagazdi vagy!


Hasznosnak találtad a cikket? Kövess minket a Facebook-on is és iratkozz fel Youtube csatornánkra! Köszönjük! 🙂

Anna kétlábú és Floppy négylábú