Kiképző eszközök, kennelek betiltása- Tényleg jót teszünk ezzel?

Az elmúlt időben kimondottan népszerű téma lett kutyás körökben az averzív eszközök, mint például az elektromos nyakörv és annak betiltása. Hemzseg a social media és a különböző fórumok a force free és más kiképzési módszerek képviselői közötti nézeteltérésektől. „Ki szerint miért jó, hogy Angliában betiltásra kerül az elektromos nyakörv? (a törvény 2024 február 1-én lép érvénybe) Miért kéne nekünk is így tennünk? Tényleg jót teszünk ezzel?”

Annyi biztos, hogy erről a témáról mindenkinek más a véleménye, meglátása. Azt leszögezném már az elején, hogy a kutya kiképzés világában semmi sem fekete vagy fehér. Nem lehet egy módszert ráhúzni az összes kutyára, hiszen ahány kutya, annyiféle és minden probléma egyedi megoldást igényel! Most, hogy ezt tisztáztuk vessük is bele magunkat.

Elsősorban a kennelek betiltásáról szeretnék írni pár sort. Sokan értetlenül ülhettek most a monitor előtt, hogy ez mégis miért került valahol betiltásra?
Svédországban és Finnországban már évek óta tilos a kennelek használata, ez alól kivételt képeznek a szállító boxok, állatorvosi rendelők, kutyakiállítások és speciális esetek. Az indok pedig, hogy megfosztja a kutyákat bizonyos szükségleteiktől, mint például a szabadon sétálgatás, ürítés, nyújtózás. Ez nagyon szépen hangzik és igaz is lehet, de az éremnek két oldala van. Ez a törvény ugyanis azt éri el, hogy sok kutya stresszes állapotba kerül az állatorvosnál vagy a kiállításon, amint kennelben kell mennie, hiszen nincsen hozzászokva.
Rengeteg problémát szülhet még ez, ami negatív hatással lehet a kutya-gazdi kapcsolatra vagy akár a kutya egészségére. Én úgy tapasztaltam, hogy a kennelek többet segítenek, mint ártanak, de ez az én meglátásom…

A kennel tréning ugyanis…

  • Segít a kutyának lenyugodni.
    Legjobb példa: sportolás után vagy előtt betesszük kutyánkat a kennelbe, hogy kipihenje magát. Sok kutya ugyanis képtelen vagy nehezére esik neki magától lehiggadni egy verseny vagy aktív mozgás után. Ilyenkor kezdenek bele tipikusan az ártalmas pórcselekvésekbe, mint a bútor lábának megrágása stb.
  • Segít a szobatisztaság tanításában.
    Szerintem szinte minden kezdő gazdinak meggyűlik ezzel a baja, pedig a megoldás igen egyszerű. Kölyök kutyusok még nem tudják szabályozni vagy visszatartani sokáig a szükségleteiket, ezért miután felébrednek egyből mennek is a könnyíteni magukon. A kennel segít egy rendszert kialakítani nekik: amíg bent van alszik, pihen. Amint felkel kiviszed, elvégzi a dolgát, majd vissza be vagy jöhet a játék – mire van épp idő.
  • Segít a szeparációs szorongás megelőzésében.
    A kennelben létet pozitív élményekkel és pihenéssel kell összekötnie fejben, ahol semmi gond nem érheti. Ott kapja a reggelit, az ebédet, a vacsorát és minden más finomságot. Játék után oda megy aludni. Ne csak akkor küldd be, amikor muszáj elmenned otthonról akár órákra, hanem pár percekre is, amíg teregetsz vagy reggelizel! Lényeg, hogy lásson téged eleinte, sőt legeslegelőször csak ülj le mellé és nyitogasd-csukogasd az ajtót miközben jutalmazod a nyugodt viselkedést.
  • Szorongó kutyáknak egy biztonságos helyet jelenthet, ahol senki sem zavarja és semmi sem bánthatja őket. Ezt pedig nekünk kell megteremteni és figyelni rá, hogy tényleg senki és semmi ne zavarja. Mint előbb írtam, pozitív élményekkel kell megtölteni a kennelt, hogy imádjon oda bemenni. Ha komoly szorongással küzd a kutyád, akkor abban is segít, hogy ne tehessen kárt semmiben, de főleg magának ne árthasson. (!)

Na de mi a helyzet a többi kiképző eszköz kitiltásával, mint az elektromos nyakörv?

Az elektromos nyakörv egy olyan eszköz, amivel a tréner akár több száz méterről is korrigálhatja a kutyát egy irányító segítségével. Az e-nyakörvnek három jelzési módja van: hang, rezgés és stimuláció. Működése a pozitív büntetésen alapul. Ez annyit tesz, ha a kutya valami olyat csinál, ami nem kívánatos, akkor azt valamiféle negatív élménnyel kötjük össze a számára annak érdekében, hogy ez kevesebbszer forduljon elő. Negatív élmény lehet egy póráz rántás is, vagy éppen stimuláció az elektromos nyakörvvel. A pozitív büntetés emberi verziója például, amikor szülő kiabál/ leszidja a gyerekét, ha rosszul viselkedett vagy egyest/plusz feladatot kap a tanuló, ha rosszul teljesített.
Biztosra veszem, hogy sokan úgy gondolják, hogy nincs szükség ilyen eszközök használatára a kutyakiképzésben. Ezt többnyire azzal indokolják, hogy ezek az eszközök többet ártanak a kutya mentális vagy fizikai egészségének, mint amennyit segítenek.

…Nem hinném, hogy a fájdalom okozása előnyös volna a képzés során, amikor lehet pozitív eszközöket is használni…
Az e-nyakörvet sokan nem megfelelő módon használják, nem arra alkalmazzák amire kellene. Emiatt a kutya egyre jobban frusztrált lesz, majd hozzászokik az ingerhez. Sugár Péter, kutyakiképző

Mire használunk egyáltalán pozitív büntetést vagy pozitív megerősítést?

Pozitív megerősítéssel azt érjük el, hogy egy kívánt viselkedés többször előforduljon, míg a pozitív büntetéssel azt, hogy egy nem kívánt viselkedés kevesebbszer forduljon elő, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.
Sokan abba a hibába esnek, hogy büntetéssel elnyomják a kutyák viselkedési problémáját, ami a kutya mentális jóllétére rossz hatással van, illetve bármikor kitörhet belőle az elnyomott stressz. Emellett rengetegen nyúlnak egyből ezekhez az eszközökhöz, mert gyors megoldást keresnek, viszont nekik általában nincs meg a kellő tapasztalatuk és ez még több problémát szülhet.
Bármilyen meglepő is, de létezik helyes használata is az esetünkben említett e-nyakörvnek.
Nézzünk erre pár példát: Rengetegen használnak e-nyakörvet vadászok körében vagy akiknek birkáik, teheneik vannak és tereléssel foglalkoznak a kutyáik. A munkára kitenyésztett kutyák ugyanis hatalmas ösztönökkel rendelkeznek, amit nem lehet kinevelni és nagyon nehéz irányítani. Sokszor kellhet a plusz segítség, amit egy elektromos nyakörv biztosít, ha például vadról kell lehívni egy tanuló vadászkutyát. Terelő kutyák oktatásakor pedig azért használják, hogy ne kergesse és okozzon kárt a birkákban a kutya, hanem szabályosan terelje őket.

Milyen a CSAK pozitív megerősítéssel történő és erőszak mentes tréning?

Valóban egy, nevezzük „hétköznapi kutya gazdinak” egy játékos Labradorral vagy egy egészséges mentális állapotú kutyával teljesen elég a pozitív megerősítésen alapuló tréning. Nagyon jó, hogy egyre több kiképző inkább efelé hajlik és nem rácsapja a kutyára egyből a szöges nyakörvet vagy rángatja, amíg az le nem ül. A kutyák legjobban a pozitív élményekből tanulnak.

… hiszen aki ért a kutyákhoz az nem kell, hogy ilyen eszközt használjon. Helyette a gazdát kell megtanítani arra, hogyan tudja eszközök nélkül is irányítani és kontrollálni a kutyát Sugár Péter, kutyakiképző

Kutyakiképzés mélyvize, a problémás kutyák és szolgálati kutyák világa.

Most, hogy kitértem a leggyakrabban előforduló esetekre és a hétköznapi helyzetekre, vessünk egy pillantást a „nem tipikus” szitukra, a problémás vagy menhelyről mentett kutyákra, akiknek senki nem tud a múltjukról, illetve a szolgálati kutyák világába is pillantsunk bele.

Megkérdeztem Kis-Gali Sándort (Balatoni Police Dog), aki munkakutyák kiképzésével és tenyésztésével foglalkozik (az ő kutyái kerülnek NAV-hoz, hadsereghez, rendőrséghez itthon és külföldön is), hogy mi a személyes véleménye a témával kapcsolatban. Mi az, amit egy gazdi az e-nyakörvekkel kapcsolatban nem lát egy kutyakiképzővel szemben?

Az első és legfontosabb, hogy nem mindenkinek és nem mindegyik kutyára való! Saját magunk nem biztos, hogy azt látjuk, amit egy kiképző és hajlamosak vagyunk egyből ezeket az eszközöket megvenni, hogy a kutyánk „működjön”.
A kiképzők sok kutyával és helyzettel találkoznak ezért sokkal szélesebb a rálátásuk, illetve a tapasztalatuk, hogy mit lehet csinálni egy adott kutyával. Megmutatják, megtanítják az eszköz helyes használatát, amennyiben az valóban indokolt lenne. Az elektromos nyakörv esetében legtöbbször elég a rezgés vagy a hangjelzés is a megfelelő hatás eléréséhez.

Rákérdeztem, hogy milyen hatással lehet a szolgálati kutyák kiképzésére egy ilyen eszköz kitiltása, hiszen a teljesítményükön akár életek is múlhatnak:
„Ezeket az eszközöket szerintem nem szabad betiltani. Nincs annyi visszaélés vele, mint amekkora segítséget nyújt a kiképzők számára. Nehéz lenne helyettesíteni és a képzések eredményességét is negatívan befolyásolja. A képzési idő meg van határozva. Alternatív megoldások nem mindegyik kutyánál érik el a kívánt hatást ezért nem tud sikeres vizsgát tenni. Mi lesz ezekkel a kutyákkal? Rengeteg kutyát tenyésztenek kemény munkára, a jelenlegi elvárásokhoz. Nehéz vizsgákat kell teljesíteni nekik és nincs idő csupán a pozitív megerősítésre hagyatkozni a kiképzésnél. A nem jól teljesítő kutyák sajnos sokszor menhelyeken kötnek majd ki, majd olyanok kezében, akik nem bírnak velük és mint tudjuk, annak sosincs jó vége. Nem minden ember tud ilyen magas energia szintű és ösztönű kutyákat kezelni még eszközökkel is, hát még nélkülük…”

Egy ilyen nagyszabású törvény bevezetésénél fontos megnézni a speciális eseteket is. Sugár Péter 2012 óta van a szakmában, a Városi Kutyák Iskolájának vezetője és rengeteg viselkedési problémával küzdő kutyán segített már.
Sokan egyből az agresszív kutyákat hozzák fel példának, hogy „na hozzájuk kell az erős kéz, nem lehet őket csak jutival és szép szóval rehabilitálni”. Ennél nem is állhatnának messzebb a valóságtól Péter szerint:

Az ilyen eszköz egy agresszív kutya esetén csak még inkább fokozza az agressziót. Sétánál sem húz kevésbé tőle a kutya, maximum a kellemetlen érzést majd más dolgokkal köti össze, ami szintén nem jó. Ráadásul a nem szakszerű használata balesetveszélyes is lehet.

Ismét felmerül a kérdés, hogy az elektromos vagy szöges nyakörv kitiltása milyen módon érintheti a problémás kutyákat?
„Szerintem nem lesz negatív hatással a problémás kutyák esetében, hiszen aki ért a kutyákhoz az nem kell, hogy ilyen eszközt használjon. Helyette a gazdát kell megtanítani arra, hogyan tudja eszközök nélkül is irányítani és kontrollálni a kutyát. Végre azok a kiképzők, akik ezzel tudnak csak látszat megoldásokat tanítani, kimennek a divatból.”

Ez egy rendkívül megosztó téma és nehéz erről beszélgetni, pedig nagyon fontos lenne. Úgy gondolom, hogy nem kéne mindenki számára hozzáférhetővé tenni ezeket az eszközöket, viszont sajnos ezt elég nehéz lenne szabályozni, ahogy a szakértőnk is írta: „Jelenleg nincs semmilyen igazolása arra, hogy valaki szakember és valóban ért egy adott eszköz használatához, így nem megoldható, hogy csak a kiképzők jussanak hozzá. Meg idehaza úgyis az lenne, hogy megveszi az arra jogosult aztán odaadja bárkinek. Így ilyen jellegű kivétel kezelésre nincsen mód.”

A magam részéről mindig mindenkinek azt mondom, hogy segítsünk egymásnak, mielőtt letámadunk valakit azért, amilyen módszerrel neveli a kutyáját, hiszen lehet, hogy neki csak azt tanították, vagy elkeseredettségében nyúlt egy ilyen eszközhöz.

Amondó vagyok, hogy mind arra koncentráljunk, hogy a lehető legjobbat nyújtsuk kutyánknak a saját és az ő mentális vagy fizikai egészségére való tekintettel. Ha bármi problémával kűzdötök, ne féljetek segítséget kérni szakértőtől!