Kutyabarát munkahely: valóban jó ez nekünk?

Mai napon Floppyval ellátogattunk a WMN szerkesztőségébe, ami köztudottan kutyabarát. Már az első pillanattól kezdve érezni lehetett, hogy ide boldog, kiegyensúlyozott emberek járnak dolgozni és ebben a megkérdezettek szerint sokat segít az irodaebek jelenléte.

De mi kell ahhoz, hogy egy munkahely kutyabarát lehessen? Egyáltalán minden munkahely kutyabarát lehet? Mik a kritériumok? Hogyan induljon el a munkáltató? Ki döntötte el a csivaváról, hogy az egy kutya?

Bocs, elkalandoztam…

Tehát: a kutyabarát.hu elsőként, már 2012 óta kanalazza össze büszke hazánk kutyabarát helyeit és terjeszti a felelős kutyatartás legfontosabb ismérveit. Nagy hangsúlyt fektetnek a kutyabarát munkahelyek népszerűsítésére is, mellyel kapcsolatban Hajni, az egyik alapító (egyben Mamba kutya, Floppy legtermetesebb cimbijének anyukája) így nyilatkozott a témát illetően:

Mivel mi magunk is nap mint nap tapasztaljuk ennek előnyeit, pozitívumait, így nem nehéz kampányolnunk az arra alkalmas irodák, munkahelyek kutyabaráttá tétele mellett, és segíteni tanácsainkkal a leendő kutyabarát munkahelyeket. Alapvetően munkáltatói, vezetői döntés, hogy egy munkahely kutyabarát-e. Persze ez alól is vannak kivételek, hiszen például élelmiszerbolt, közfürdő, egészségügyi intézmény nem lehet kutyabarát, a jelenlegi közegészségügyi szabályok szerint. Így, az ilyen munkahelyek egyértelműen kiesnek a kutyabarát munkahelyek köréből.” – Dr. Sziládi-Kovács Hajnalka.

Fentiek mellett még előfordulhat, hogy munkahelyi szabályok betartása végett nem jöhet be kutyus. Ilyenkor általában dolgozó sem sétálhat be „csak úgy” az adott területre, mert mondjuk veszélyes anyaggal zajlik a munka, vagy hatalmas FANUC M-2000-es robotok pakolásznak még hatalmasabb fém alkatrészeket A-ból B-be…

 

WMN szerkesztőségében

 

Amennyiben tehát munkavédelmi- és közegészségügyi szabályokat nem sért a blöki jelenléte, úgy a munkáltató döntése, hogy kutyabarát lesz-e a hely, vagy sem.

Kevesen tudják – legalábbis, én még nem hallottam erről eddig – hogy a kutyabarát.hu évekkel ezelőtt kidolgozott egy „Kutyabarát munkahely etikett”-et, melyet ingyen biztosít bárkinek, aki kutyabaráttá szeretné tenni a vállalkozását. Ezzel kapcsolatban olvassátok el a teljes cikket itt.

 

Én most inkább a magam véleményét írnám le, amit eddig tapasztaltam és amit ma láttam a WMN-nél:

A kutya jelenléte (amennyiben az eb jól szocializált) egyszerre megnyugtatja és felrázza a dolgozókat – mindig a megfelelő időzítéssel!

Ha például nagy a szívás és mindenki ideges, akkor 10 perc kutyasimogatás vagy 5 perc séta csodát képes művelni az emberrel. A kutya legtöbbször érzi, hogy para van és empatikusan viselkedik.

Ha pedig pont arra van szükség, hogy valami megtörje a csendet, az irodaebek biztosan szolgáltatnak erre megfelelő ürügyet.

Ha pedig jó a hangulat, ők is extázisba kerülnek és már el is jutottunk a WMN recepthez: jó kedvű kutyusok, boldog munkavállalók, szuper cikkek, sikeres női portál. Najó, ez persze nem az egyedüli oka annak, hogy imádjuk a WMN-t, de ékes példával szolgálnak arra, hogy érdemes a munkáltatóknak meghozni ezt a döntést!

És, hogy a kutyus mit profitál ebből?

A válasz egyszerű: nem unatkozik otthon és egész nap a gazdival lehet.

 

Ui.: Amúgy imádom a csivavákat! 🙂


Tetszett a bejegyzés? Ha igen, kérünk Téged, hogy kövess minket a Facebook-on és Instagram-on is és iratkozz fel Youtube csatornánkra! Köszönjük! 🙂

Anna kétlábú és Floppy négylábú