Milyen fekhelyet szeret a kutyád?


Ez a téma akkor kezdett el foglalkoztatni, amikor Floppyval hosszas vitába keveredtünk azzal kapcsolatban, hogy bemászhat-e este az ágyamba vagy sem. Én az utóbbi állásponton voltam, ő pedig természetesen nem értett velem egyet.

 

Most, hogy beköszöntött a hideg idő, kiemelten fontos, hogy felelős állattartókként kinti- és benti kutyáinknak is kényelmes, meleg vackot biztosítsunk. Mivel egyre több a menő, dizájnos kutyabútor, takaró, párna satöbbi, így mi, gazdik hajlamosak vagyunk sokszor inkább küllem alapján dönteni fekhely vásárláskor. Ez nem mindig kifizetődő, hiszen bármennyire is szép az a kutyakanapé, jobb esetben bele is kéne, hogy feküdjön az eb…

Sokszor egyszerű, kézenfekvő változtatásokkal is tudunk azon segíteni, hogy megszerettessük kutyánkkal újdonsült fekhelyét. Ehhez azonban először meg kell ismernünk, hogy mik az eb főbb szempontjai akkor, amikor kiválasztja kedvenc helyét.

A téma körültekintő vizsgálatakor segítségül hívtam Zsiray Adriennt is, a Happy Beast Design brand megalkotóját, aki egyre nagyobb tapasztalattal alkotja meg egyedi és személyre szabható, kézzel varrt kutyapárnáit.

 

Zsiray Adrienn, Happy Beast Design

Következőkre jutottunk:

Talán az első és legfontosabb a megfelelő méret kiválasztása: se nem túl nagy, se nem túl kicsi. Ez főleg kinti kutyáknál számít, hiszen egy túl nagy házat nem fog tudni a testmelegével felmelegíteni, túl kicsi helyen pedig nemes egyszerűséggel nem fér el kényelmesen. Kutyaól esetében az ajtó és a ház mérete arányos kell, hogy legyen annak érdekében, hogy az eb egyáltalán méltóztasson bemászni a helyére.

Benti kutyáknál Adrienn szerint ott kezdődik a „jó méret”, aminél a kutyus kénye-kedve szerint kinyújtózkodhat. Van olyan eb, aki inkább összegömbölyödve alszik, de sokan inkább „freestyle”-ban lustálkodnak és szó szerint szétfolynak a párnán: utóbbi csoportba tartozó házikedvenceknek meg kell adni erre a lehetőséget.

Fontos, hogy a hőmérséklet megfelelő legyen a négylábú számára. Kinti kutyák esetében a megfelelő szigetelés az, ami ezen segíthet, hiszen ez is hozzájárul a meleg megtartásában. Érdemes a ház oldalát, alját, tetejét úgy szigetelni, hogy a nyirkosság ellen is védjen.

Egy jó kutyaól bizony az időjárás szeszélyeivel is fel kell vegye a versenyt, ergo nem szerencsés, ha az első komolyabb szél elviszi a ház felét. A strapabíró fekhely nem csak kint lényeges, hanem a lakásban is. Tegyük fel ugyanis, hogy kutyusunk küzd némi szeparációs problémával és idegességében szívesen megcsócsálja a környezetét.

Floppy legjobb barátja, Trikó egyszer befalta a takarója felét, majd módszeresen kikakilta. Olyan volt, akár egy bűvésztrükk, csak ő nem épp az ingujjából húzogatta elő az anyagdarabokat. Természetesen, rohantak vele az állatorvoshoz…

Adri például külföldön és itthon is talált olyan textil beszállítót, akit minőségben megfelelőnek talál a vastag, strapabíró párnák megalkotásához. És valóban: Floppynak még idáig nem sikerült kibontania a maga fekhelyét.

Nagyon fontos az elhelyezés! Ez például egy olyan kritérium, aminél a kutyánk fejével kell gondolkoznunk. Hiába a csodaszép kutyaodú, ha nem jó helyen van. Abban az esetben tehát, ha kutyusunk valamiért nem használja a neki szánt fekhelyet, először mindenképpen a pozíción változtassunk.

 

 

Mi számít a négylábúak számára megfelelő elhelyezésnek?

Ez kutyafüggő, de azért talán segíthetünk:

  • Kinti, házőrző kutyák esetében lényeges szempont, hogy az eb a házikóból nagyjából belássa a területét: rálásson a kapura, a kertre, a szomszéd macska kedvenc „átmászó-fájára” stb.
  • Ne tegyük olyan helyre a fekhelyet, ahol telibe süti a nap! Kinti kutyáknál az is fontos, hogy szélvédett területen legyen a kutyaól.
  • A talaj legyen vízszintes a házikó, vagy fekhely alatt. Ha például a kutyaól egy gödörben áll, akkor összegyűlhet alatta az esővíz és előbb-utóbb elkezdi majd rohasztani a ház alját.
  • Benti kutyánk lehet, hogy jobb szeret inkább elvonulni, mint lakást őrizni. Főleg akkor, ha kisgyerek is lakik vele otthon. Érdemes lehet a fal mellé, egy olyan pontra helyezni a fekhelyet, ahol nincs útban, a kutyus nem érzi magát a középpontban, de nem is marad le semmilyen „fontos eseményről”.

Adrienn felhívta arra is a figyelmemet, hogy a kutya kora is fontos szempont lehet akkor, amikor megfelelő zugot keresünk a kedvencünk számára. Ő maga pihe-puha párnákat varr, extra vastag töltettel, amibe még én is belefeküdnék, de ezeket nem javasolja idős, vagy bármilyen, mozgási nehézségekkel szenvedő kutyusoknak.

Végül, de nem utolsó sorban rendszeresen takarítsuk kutyusunk házát és fekhelyét. Koszos környezetben az élősködők könnyebben elszaporodnak és ez nem csak nekünk, de kedvencünknek is kellemetlen. A kutyapárnák közül sok levehető huzattal és akár mosható belsővel is rendelkezik, így egyszerűen tisztán tartható, érdemes ilyet választani. (Tipp: létezik már olyan kutyaház is, aminek levehető a teteje! Ezeket szuperkönnyű takarítani!)

 

Mi az, ami nekünk, gazdiknak fontos?

Természetesen az, hogy jól nézzen ki a kutya helye. Illeszkedjen a lakásunkba színben, mintában, stílusban stb.

A Happy Beast Design párnák pontosan ezt az emberi igényt hivatottak kielégíteni úgy, hogy közben kényelmes helyet biztosítsanak a kutyusnak. Adri termékeinek mintáját, színeit szabadon kombinálhatjuk egymással, megalkotva ezzel a legjobban otthonunkba passzoló darabot. Bár még csak rövid ideje varrogatja Adri a párnákat, eredményes munkáját tesztelésünkkor mi sem igazolta jobban, mint, hogy Floppy már az első éjszaka a neki varrt párnán aludt édesdeden, akár egy gömbölyű kis borz.

 


Hasznosnak találtad a cikket? Kövess minket a Facebook-on is és iratkozz fel Youtube csatornánkra! Köszönjük! 🙂

Anna kétlábú és Floppy négylábú