Nyári intelmeink kutyatartóknak!


Az utóbbi napokban rendesen befűtött a nyár. Ez nem csak minket, de a kutyáinkat is alaposan megviseli. Éppen ezért összeszedtünk néhány hasznos tippet arra vonatkozóan, hogyan óvjuk legjobb barátainkat a melegtől.

 

Következő a helyzet nálunk: Floppyt úgy kell a nyakörvénél fogva kiráncigálni a lakásból. Ez persze nem hangzik túl humánus, illetve kutyáus megoldásnak, de azért a napi mozgás nem maradhat el.

Íme a séta rendje ebben a gatyarohasztó melegben:

 

 1. Aki korán kel, boldogan pisilő kutyát lel.

 

Érdemes előrébb hoznunk a reggeli séta idejét. Floppy elég rosszallóan néz rám 7:30-kor, amikor kiverem őt az ágyikójából, de nincs mese: ennél később nem szívesen viszem ki.

 

 1. A jó (és nagy) dolgok este történnek.

 

7-től rendszerint alábbhagy az őrület és elkezd lehűlni az idő.

Mi, kutyások megtapasztalhattuk, hogy ilyenkor sokkal élénkebbekké válnak négylábú társaink és a napközben szunyálásból összeszedett energia (és salakanyag…khm…) este duplán tombol. Igazán jó fej gazdik pedig alávetik magukat a szőrmókok akaratának és a kikapcsolódás idejét egybekötik valamiféle kutyaprogrammal.

Hálisten rengeteg lehetőség közül válogathatunk: bandázhatunk a kutyafuttatóban a helyi falkával, sportolhatunk egy jót, elmenekülhetünk víz mellé vagy megihatunk egy hűsítő italt valamelyik kutyabarát pub teraszán. Ötletekért érdemes szétnézni a kutyabarat.hu-n!

 

Egyéb hasznos tippek:

 

 1. Hűtsd a kutyádat, ahol csak lehet!

Még ha utálja is a vizet szegényem. (Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a rettegő kutyusokat be kell dobni a Balaton közepéig.)

Egy szabályt érdemes betartani: alulról-felfelé! Mancsokkal és a hassal kezdjük, majd jöhet a többi.

 

 1. Vigyél magaddal mindenhova vizet!

 

És igyál sokat! Ha pedig kutyával mész el, akkor neki is vigyél, ne csak magadnak! 🙂

Ha módodban áll, szerezz be olyan hámot, amibe lehet vizes palackot csatolni! Legalább séta közben ez is hűti az eb testét…

 

 

 1. Fürödj a kutyáddal!

 

Mármint, nem a zuhanykabinban – bár éppenséggel az se rossz ötlet.

Strandokra gondoltam első sorban. Kutyás strandokra. A Balcsin, Velencén, Horvátországban, bárhol… Nem tudod, hol vannak ilyen helyek?

Ami a Balcsit illeti: https://www.kutyabaratbalaton.hu

Minden másra ott van a MasterCard. Fizesd le a jegyszedőt!

 

(Vicceltem. Nézz fel ide: https://kutyabarat.hu/helyszin_kategoriak/strandok/ )

 

 1. Néhány baromságnak tűnő kutyacucc értelmet nyer…

 

Itt vannak például a mancsápolókrémek.

Baráti körömben már-már szitokszónak számít az ehhez hasonló termékek említése. Egyből megkapom, hogy „te aztán minden hülyeséget megveszel ennek a szerencsétlen ebnek!”

 

Hát kedves, imádott barátaim: a mancsápolókrém értelmet nyer akkor, amikor a betonon tükörtojást lehet sütni! Mert szegény Floppy néha bizony végig gyalogol mellettem a forró betonon és teljesen kisül a mancsa tőle. Ahhoz, hogy ne repedezzen ki, én My Bulldog Shop-os kencével ápolom este a mancsát. (A saját lábamra meg szökőévente rákenek valamit… végül is, lehet igaza van a barátaimnak. Tök hülye vagyok.)

Amúgy láttam már cipős kutyust is ebben az időben: hát nem ült ki a boldogság szegény westie fején a menő topánkáitól.

 

a reklám helye

 

Egyéb hasznos termék például a hűtő mellény. Személyes tapasztalatunk még sajnos nincsen, de a minap találkoztam hűtő mellényes vizslával és a gazdi szerint napközben is tapasztalhatóan aktívabb az eb a mellény hatására.

 

(Kérdés, hogy ez egy vizsla esetében mennyire válik a társadalom előnyére.

 

 

Vicc vót, no.)

 

 1. A sok kefélés csodákra képes!

 

Rossz az, aki rosszra gondol.

Floppy szőrét nem csak azért kefélem ki gyakrabban, mert utálok porszívózni, hanem azért is, hogy ritkítsam kicsit a bundáját.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy miért nem vágatom le a bundáját, hamarosan jelentkezem még Facebook-on egy körkérdéssel. (Röviden: én hiszek a bunda szigetelő hatásában.)

 

Jó, ha tudod:

 

 1. Nem azért ássa fel a kertet, mert elszaporodtak a pockok!

 

A kutya okos lény. Tudja, hogyan hűtse le magát akkor, ha nem fekhet bele a gyerkőc felfújható medencéjébe.

Ilyenkor ás magának egy gödröt és abba fekszik. Nem kell szegényt elhantolni, se leszidni – hacsak nem a díjnyertes hortenzia ültetvény közepén kertészkedik. Ha  így lenne, jó megoldás lehet a vizes törölköző, ami talán elnyeri tetszését a gödörrel szemben.

 

 

 1. Ha megtörténne a baj, erre figyelj!

 

A kutya lihegéssel hűti magát. Ha ezt a kelleténél intenzívebben teszik, zavart állapotba kerül, nyáladzik ezerrel, véreres a szeme és a bőr gyök kettővel húzódik vissza a helyére a testén, gond van. Hűtsd le azonnal! Ha nem javul az állapota, orvoshoz kell vinni!

 

Amit SEMMI ESETRE SE tegyél:

 

 1. Ne hagyd a napon!

 

Néhány napja gyanútlanul elindítottam egy körkérdést „ki hagyta már a kutyáját a közért előtt kikötve” témában a Facebook oldalunkon. Azon kívül, hogy rengeteg hozzászólást kaptam azzal kapcsolatban, miért ne tegyük ezt semmi esetre sem, napon hagyni a kutyát abszolút NO GO.

 

De tegyük fel, nem kell beugranunk a boltba őrölt szerecsendióért és mangós gumicukorkáért: ha a kutyánk mellett maradunk, akkor se üljünk velük ki a napra! Hűséges barátaink ugyanis nem szeretik annyira a napfürdőt, mint mi. Ez nem jelenti, hogy lojalitásból nem szenvedik végig mellettünk a napozást pusztán csak azért, mert a közelünkben szeretnek lenni…

 

 1. Ne hagyd az autóban!

 

Annak nem ugrok neki, hogy a napon álló autóba miért ne hagyjuk az ebeket, mert az előző ponthoz képest semmi újat nem tudnék mondani. Azt viszont hozzátenném, hogy még az árnyékban, lehúzott ablakok mellett is őrjítően meleg tud lenni egy autó. Nem mellesleg büntetik is…

 

Ennyi jutott az eszünkbe. Ha esetleg kiegészítenéd a fenti gondolatokat, kommentelj a FB poszt alá, vagy akár ide, esetleg írj nekünk mailt is – szívesen fogadunk bármilyen észrevételt! 🙂

 


Tetszett a bejegyzés? Akkor less rá megújult Youtube csatornánkra is! Iratkozz fel és formáljuk együtt a hazai kutyás közösséget! Köszönjük! 🙂

Anna kétlábú és Floppy négylábú