hast du ein KUTYAJOGSI?

Július 1-től tanfolyamhoz kötik Bécsben a kutyatartást. Erről már több sajtó is (pl.: index, forbes vagy Kutyabarát.hu) hozott le cikket nagy sikerrel.

Mégis, megosztó véleményeket olvasni. Bécsben sokak szerint ez a négy óra nem tesz senkit szakértővé – nálunk a legtöbben erre azt mondják „legalább 4 óra… több mint a semmi!”

Van, akik szerint támogatandó ötlet lenne itthon is és vannak, akik szerint ez nem old meg semmit. Mások azzal jönnek, hogy így még több kutyus ragadna a menhelyen.

 

De most kanyarodjunk vissza Bécshez.

Kutyajogsi itt már régóta létezik, méghozzá két típusú:

Van, ami „nem kötelező, csak opcionális”. Ez 2006 óta létezik és az a célja, hogy egy kis felelősségtudatot verjen a gazdikba. Cserébe nem kell egy évre (ha jól tudom) kutyaadót fizetni és még egy csinos kis kártyát is kapnak azok, akik sikeresen teljesítik „Geprüfter Stadthund” címmel. Hát nem cuki?

 

 

És van, ami bizonyos fajtákra nézve kötelező.

Utóbbinál ha azt mondom, hogy a „Harci kutyákra”, biztosan kapok egy-két virtuális pofont tőletek, de az osztrákok tényleg így nevezik őket: Kampfhunde.

Maradjunk annál, hogy az „Őrző-védő kutyák” tartásához már 2010 óta kötelező a jogsi.

 

Ezek a kutyák pedig a következők:

 • Bullterrier
 • Staffordshire Bullterrier
 • Amerikai Staffordshire Terrier
 • Mastino Napoletano
 • Mastin Espanol
 • Fila Brasileiro
 • Mastiff, Bullmastiff
 • Tosa Inu
 • Pitbullterrier
 • Rottweiler
 • Dogo Argentino (Argentín Mastiff)

Ők lennének az úgynevezett „Listenhunde”… még a levegő is sípol, ha kimondjuk ezt a szót. Szegény ebek, a sok felelőtlen kutyatartónak köszönhetően ilyen listákba kényszerülnek.

 

 

Itt most más a helyzet: ez az új „heppöning” egy kötelezően végigseggelendő tanfolyam a kutyatartás alapjairól, az állatok szükségleteiről.

Nem kutyajogsi.

 

Ahhoz, hogy a különbséget megértsük, kalandozzunk egyet mélyen a német nyelv fületgyönyörködtető szépségében. (Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz. Ez egyetlen német szó. Csak gondoltam megjegyzem.)

Amit bevezettek az az úgynevezett Sachkundenachweis – ami inkább jelenti azt, hogy „Szakismereti-bizonyítvány”, mint jogsi. Ilyen alapon már jobban érthető, miért véli úgy sok osztrák, hogy ez a 4 óra nem tesz senkit szakértővé.

A tanfolyam abszolválása kötelező mindenkinek, aki július 1-től kutyát szeretne és előtte két évig nem volt kutyája. Ezen kívül bárki bejelentkezhet rá, akit érdekel. Az oktatók kizárólag szakértők – feltehetően nem azon a szinten, hogy ők is elvégeztek egy ilyen 4 órás gyorstalpalót.

Mindez amúgy 40 euróba kerül a gazdiknak.

 

Én azt gondolom, hogy ez egy jó dolog. Hosszú távon csökkentené itthon is a menhelyi kutyusok számát, hiszen nem lenne boldog-boldogtalannak kutyája. Csak az vállalná be, aki időt és némi pénzt szán arra, hogy valaki beszéljen neki a „felelős kutyatartásról” – beleértve a „fölösleges szaporulatok” elkerülésének fontosságáról (már elnézést a nyers megfogalmazásért).

Viszont nálunk jelenleg eléggé kritikus a helyzet, ami a menhelyi- és gyepmesteri telepek befogadóképességét illeti. Rövid távon pedig lehetséges, hogy okozna egy kis visszaesést az örökbefogadásban egy ilyen tanfolyam bevezetése.

 

Nektek mi a véleményetek? Ausztriában élők (vagy Németországban, vagy más, hasonló rendszeren működő országokban): Milyennek látjátok az intézkedés hatékonyságát?

Kiváncsian várom a véleményeket FB kommentben, vagy akár itt. 😊


Tetszett a bejegyzés? Akkor less rá megújult Youtube csatornánkra is, kövess minket instán (@floppyandme_official) és Facebook-on! Köszönjük! 🙂

Anna kétlábú és Floppy négylábú