Vackor gazdit keres!

UPDATE! Sajnos Vackor nemrégiben elhúnyt… De története sokunkat ráébresztett arra, hogy a szaporítás ellen fel kell lépnünk! Olvasd el a lentieket, nézd meg a filmünket és terjeszd Vackor történetét, ha te is egyetértesz velünk!

Vackor kutya egy úgynevezett „dupla merle”, ami annyit jelent, hogy szaporítói felelőtlenül két blue merle kutya pároztatásával akartak kis „többletbevételre” szert tenni – csak éppen azt nem tudták, hogy ezt tilos, mert beteg kölyök születik belőle.

Rövid magyarázat a Border Collie Fajtamentők jóvoltából:

A merle szín domináns gén (legyen M). A nem merle szín recesszív gén (legyen m) – azaz a domináns fedni fogja. Egy egészséges merle kutya heterozigóta, avagy van egy domináns és egy recesszív allélja. Amennyiben két merlét teszünk össze (Mm x Mm) homozigóta merlét kapunk (MM) ami annyit jelent, hogy a „tenyésztő” egyáltalán nem fog hozzájutni a maga kis „aranydombjához” – ezek a kölyökkutyák ugyanis általában fehérek, süketek és vakok lesznek.

Vackor Mezőkövesdről érkezett, állatszerető emberek találták egy kapualjban madzaggal a nyakában. Amit tudni kell róla, hogy egy kifejezetten nyitott, mindenkivel barátságos, 8 hónap körüli fiúcska. Teljesen süket, és fél szemére vak. Speciális igényekkel rendelkezik, így olyan gazdit keresnek neki, aki ezt felmérve tudja vállalni a gondozását. Nem ajánljuk őt azoknak, akik kutyusukkal akarnak majd a soroksári IKEÁban kanapét vásárolni, vagy a pesti éjszakában romkocsmákat körbejárni. Még a városligeti kutyás piknikek sem biztos, hogy szóbajöhetnek nála…

Vackornak szüksége van önálló térre, amit megszokhat, megszerethet és ahol biztonságban érezheti magát. A saját környezetében hétköznapi kölyökkutyaként viselkedik, de az új helyek megterhelik az idegrendszerét. Ilyenkor frusztrált lesz és előadja a „legyek után kapkodok a fejem körül” magánszámát. Türelemmel mindez orvosolható – kárt természetesen senkiben sem okoz.

Ami viszont az ő különlegessége, az a túlcsorduló szeretet és hála, amivel hazavárja majd A Gazdit és amivel befogadja ezt az önzetlen embert az ő kis különleges életébe. Nem hétköznapi az a kötődés, ami egy beteg kutyus és a gazdája között létrejön.

Amennyiben úgy gondolod, hogy Vackor beleillene az életedbe és elfogadod, hogy ő kicsit „más”, akkor írj bemutatkozó levelet a a Border Collie Fajtamentőknek, vagy akár érdeklődhetsz elérhetőségért nálam is.

Megosztásokat Vackor nevében is köszönjük!


Tetszett a bejegyzés? Kövess minket utunkon a Facebook-on is és iratkozz fel Youtube csatornánkra! Köszönjük! 🙂

Anna kétlábú és Floppy négylábú