Nem strandolsz jobban, mint a kutyám!


Mivel még bőven a strandszezonban járunk, összedobtunk nektek Floppyval egy strandolási etikettet. Nem is ragoznánk túl ezt a témát, álljon itt néhány hasznos tipp:

 

  1. Kutyás fürdetésre kijelölt helyet válasszunk!

 

Nem kell a halat úszni tanítani. Tudom én, hogy megy ez.

„Majd, ha valakit zavar, ránk szólnak… satöbbi.”

Mi már jó útra tértünk és ti is vigyázzatok ezekkel a partizánakciókkal! Könnyen lehet, hogy erős a sodrás ott, ahol beengednétek a kutyákat, vagy épp nem szól ránk senki, de úgy felhúzzuk valamelyik helyi „élet-halál urát”, hogy az majd bosszút forral a kiskedvencek ellen. Lásd: szentenderi eset.

Ha nem tartjuk magunkat a szabályokhoz, csak tovább szítjuk az ellentéteket kutyások és nem kutyások között!

 

 

  1. Jó kutya vagy? Nyomás a vízbe!

 

Fontos tudnunk, hogy a strandokon általában szabadon rohangálnak a kutyák. Ez még nem ok a pánikra, ha a mi ebünk szociális lény (!).

Ami viszont nehezíti a helyzetet, hogy sokan magukkal hoznak kutya játékokat is és természetes módon nem minden eb tűri jól, ha mások is akarnak az ő cuccaival játszani.

Floppy például rendszerint elveszi más kutyák játékát, ezért mindig figyelnem kell őt, hogy ne kerüljön konfliktusba!

 

 

  1. Mindenütt jó, de legjobb az árnyékban!

 

Annak érdekében, hogy a kutyánk ne főjön meg a 32 fokban, jobb, ha a legdurvább órákat inkább fedett helyen töltjük, vagy legalább árnyékba húzódunk. Ha erre nincs mód, szerezzünk be egy napernyőt.

 

Pro tipp:

Floppyval új tapasztalásunk a hűtőmellény, amit a Művészetek Völgyében sikerült első ízben tesztelnünk. Mi a BIOZOO mellénykéjét (#reklámhelye #deegyforintotsekapokámérte #szovalnemvagyokrészrehajló #derohadthosszúhashtageklettekezek) választottuk, aminek az a titka, hogy be kell vizezni, ki kell kicsit facsarni és speciális anyagának köszönhetően hűvösen tartja a kutya testét. Teszteltük és népies nyelvjárással szólva: műkszik!

Már a tény, hogy Floppy nem vakarta le magáról, bizonyította számomra a mellény létjogosultságát. Teljes napon át hordta és 1-2 óránként vizezgettem neki, aminek az lett az eredménye, hogy amikor levettem, valóban érezhetően hűvösebb volt ott a teste, ahol a mellényt viselte.

Egy hátrányról azért beszámolhatok: a völgy népének gyűlölete bizony utolért minket – leginkább engem. Először nem értettem, miért néznek rám dühösen az emberek, miközben trendinek legkevésbé sem mondható, rikító zöld mellénykében Floppyt végighúztam a fesztivál területén. Aztán megvilágosultam:

Ezek az emberek bizony azt hiszik, hogy divatból kényszerítem a kutyámat mellényt hordani a kánikulában!

Ezúton üzenem a völgy népének: ha flancolnék, biztosan nem ezt a könnyen koszolódó, neon zöld mellényt választanám a kutyámnak! Nem mellesleg, előbb lőjön valaki agyon, mintsem, hogy 32 fokban hagyjam a kutyámat szenvedni, csak azért, hogy mellénykéjével az önnön hiúságomat ápolja.

 

  1. Csak akkor menjen a vízbe, ha szeretne!

 

Bizony, egy egész filmet képes voltam leforgatni arról, ahogy Floppyt megpróbáljuk rábírni, menjen be a vízbe. Semmi sem használt (ha nem láttad a videónkat, mindenképp nézd meg, elég fárasztó lett).

Nem szabad egyetlen kutyát sem arra kényszeríteni, hogy fürödjön! Lehet, hogy fél a víztől, vagy egyszerűen csak olyan kényeske, mint az én Floppym.

Komoly következményei lehetnek annak, ha bekényszerítünk egy kutyát a vízbe!

Egyrészről felhevült, meleg testel a hideg vízbe érni nem túl jó buli (ezért érdemes a kutyákat a hasuktól felfelé bevizezni, amennyiben stégről ugrálás zajlik). Másrészről, ha tényleg nagyon fél, akkor sokkot is kaphat ettől az élménytől. Sajnos nem régiben szemtanúja is voltam egy ilyen esetnek – nem járt jól se a kutyus, se a felelőtlen gazdi.

 

 

  1. Hidratáljunk!

 

Sós víz közelében evidens, de még édesvíz esetében se várjuk el, hogy a kutyánk a tóból, folyóból igyon. Lehet, hogy ennek ellenére megteszi, de ugyanúgy, mint a pocsolyáknál: sajnos több betegség is a koszos vízből terjed át kutyusunkra.

Itassuk őket ugyanúgy, mint bármely meleg napon!

Ugyanezen elv alapján egy tisztító fürdetés sem árthat strandolás után!

 

  1. Legyen nálad / Ne feledd!

 

Póráz, szájkosár, oltási könyv, törülköző, kakizacsi (mert a kakitündér ugye nem létezik) és regisztrált mikrochip. Utóbbi esetében nem hátrány, ha ez a kutyán belül található meg.

Az ördög ugyanis nem alszik.

 

Ahhoz pedig, hogy hol strandoljatok kutyákkal, a kutyabarát.hu legújabb, balatoni mellékletét tudom javasolni, amit itt találtok.

Jó csobbanást!

 


Tetszett a bejegyzés? Less rá megújult Youtube csatornánkra is, kövess minket instán (@floppyandme_official) és Facebook-on! Köszönjük! 🙂

Anna kétlábú és Floppy négylábú